Wiejskie placki z gulaszem i śmietaną


Wiejskie placki z gulaszem i śmietaną

Och jak ja lubię placki ziemniaczane, a podane z gulaszem, to już w ogóle obiadek pierwsza klasa. Danie jest bardzo podobne do słynnego i lubianego placka po węgiersku, ale wypełnienie troszkę inne ;))

 

 

Składniki:

Gulasz z tego przepisu (klik)

  • Placki ziemniaczane:

ok 1 kg ziemniaków

1 cebula

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

szczypta soli

olej do smażenia

  • Dodatkowo:

gęsta kwaśna śmietana

siekana natka pietruszki

 

 

*** Przygotowujemy gulasz według tego przepisu (klik) ***

*** Przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ***

*** Starte ziemniaki przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu ***

*** Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski ***

*** Dodajemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajka ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy łyżką porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczamy tworząc niezbyt gruby placek ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***

*** Przekładamy na talerz, na połowie placka układamy porcje gulaszu ***

*** Składamy na pół, polewamy śmietaną, posypujemy siekaną pietruszką i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE