Wiejskie placki z gulaszem i śmietaną
Och jak ja lubię placki ziemniaczane, a podane z gulaszem, to już w ogóle obiadek pierwsza klasa. Danie jest bardzo podobne do słynnego i lubianego placka po węgiersku, ale wypełnienie troszkę inne ;))
Składniki:
Gulasz z tego przepisu (klik)
- Placki ziemniaczane:
ok 1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
olej do smażenia
- Dodatkowo:
gęsta kwaśna śmietana
siekana natka pietruszki
*** Przygotowujemy gulasz według tego przepisu (klik) ***
*** Przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ***
*** Starte ziemniaki przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu ***
*** Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski ***
*** Dodajemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajka ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy łyżką porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczamy tworząc niezbyt gruby placek ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***
*** Przekładamy na talerz, na połowie placka układamy porcje gulaszu ***
*** Składamy na pół, polewamy śmietaną, posypujemy siekaną pietruszką i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ