Ciasto Tofelek


Ciasto Tofelek

Chrupiące, kremowe i ekstra karmelowe ciasto bez pieczenia. Świetne połączenie słodkiego kajmaku ze słonymi orzeszkami. Bardzo smaczne, dobrze podzielne i efektowne ciasto. Polecam!

 

Oryginalny przepis na ciasto pochodzi ze strony przepisek.pl, ja naniosłam na niego troszkę swoich zmian ;))

 

 

Składniki:

1 opakowanie słonych krakersów ok 40 sztuk

herbatniki ok 20 sztuk

500ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

250g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

4 wafelki toffi w czekoladzie (u mnie Estella)

1 szklanka solonych orzeszków ziemnych

1 puszka masy kajmakowej

 

 

*** Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 20×26 cm). Na dnie układamy warstwę krakersów ***

*** Orzeszki drobno siekamy ***

*** Połowę orzeszków mieszamy z masą kajmakową (resztę odkładamy do posypania wierzchu ciasta ***

*** Kajmak z orzechami wykładamy na krakersy ***

*** Całość zakrywamy warstwą herbatników ***

*** Kremówkę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem ***

*** Wafelki kroimy w niedużą kostkę ***

*** Pokrojone wafelki mieszamy z połową kremu śmietankowego ***

*** Wykładamy na herbatnikach, wyrównujemy ***

*** Całość zakrywamy warstwą krakersów ***

*** Na górę wykładamy pozostały krem śmietankowy ***

*** Wyrównujemy, możemy wykonać wzór szpatułką lub widelcem. Wierzch posypujemy pozostałymi orzeszkami ***

*** Wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE