Ciasto Tofelek
Chrupiące, kremowe i ekstra karmelowe ciasto bez pieczenia. Świetne połączenie słodkiego kajmaku ze słonymi orzeszkami. Bardzo smaczne, dobrze podzielne i efektowne ciasto. Polecam!
Oryginalny przepis na ciasto pochodzi ze strony przepisek.pl, ja naniosłam na niego troszkę swoich zmian ;))
Składniki:
1 opakowanie słonych krakersów ok 40 sztuk
herbatniki ok 20 sztuk
500ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 wafelki toffi w czekoladzie (u mnie Estella)
1 szklanka solonych orzeszków ziemnych
1 puszka masy kajmakowej
*** Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 20×26 cm). Na dnie układamy warstwę krakersów ***
*** Orzeszki drobno siekamy ***
*** Połowę orzeszków mieszamy z masą kajmakową (resztę odkładamy do posypania wierzchu ciasta ***
*** Kajmak z orzechami wykładamy na krakersy ***
*** Całość zakrywamy warstwą herbatników ***
*** Kremówkę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem ***
*** Wafelki kroimy w niedużą kostkę ***
*** Pokrojone wafelki mieszamy z połową kremu śmietankowego ***
*** Wykładamy na herbatnikach, wyrównujemy ***
*** Całość zakrywamy warstwą krakersów ***
*** Na górę wykładamy pozostały krem śmietankowy ***
*** Wyrównujemy, możemy wykonać wzór szpatułką lub widelcem. Wierzch posypujemy pozostałymi orzeszkami ***
*** Wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ