Kurczak w sosie gorgonzola
Prosty, smaczny i jednocześnie ekspresowy w wykonaniu obiad. Fileciki drobiowe obsmażone, a następnie duszone w kremowym sosie z serem pleśniowym i śmietanką. Jako dodatek świetnie sprawdzi się makaron lub ryż. Polecam!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 cebula
20dkg pieczarek
1 marchew
sól, pieprz
ok pół szklanki mąki
olej do smażenia
1,5 szklanki bulionu
pół szklanki śmietanki kremówki
10dkg sera gorgonzola
1 łyżka siekanej pietruszki lub koperku
*** Filety kroimy na niezbyt grube plastry ***
*** Mięso oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Fileciki obtaczamy kolejno w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na głębszą patelnię, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebula. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki ***
*** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy startą na tarce marchew ***
*** Mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***
*** Całość przekładamy na podsmażone wcześniej mięso ***
*** Zalewamy bulionem, zagotowujemy. Zmniejszamy moc panika do małej i dusimy danie pod przykryciem przez około 20 minut ***
*** Po tym czasie do śmietanki dodajemy 2-3 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnię ***
*** Mieszamy i dodajemy pokruszony na kawałki ser gorgonzola ***
*** Dusimy całość już bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje (ok 5 minut) ***
*** Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ