Kurczak w sosie gorgonzola


Kurczak w sosie gorgonzola

Prosty, smaczny i jednocześnie ekspresowy w wykonaniu obiad. Fileciki drobiowe obsmażone, a następnie duszone w kremowym sosie z serem pleśniowym i śmietanką. Jako dodatek świetnie sprawdzi się makaron lub ryż. Polecam!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

1 cebula

20dkg pieczarek

1 marchew

sól, pieprz

ok pół szklanki mąki

olej do smażenia

1,5 szklanki bulionu

pół szklanki śmietanki kremówki

10dkg sera gorgonzola

1 łyżka siekanej pietruszki lub koperku

 

 

*** Filety kroimy na niezbyt grube plastry ***

*** Mięso oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Fileciki obtaczamy kolejno w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na głębszą patelnię, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebula. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki ***

*** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy startą na tarce marchew ***

*** Mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***

*** Całość przekładamy na podsmażone wcześniej mięso ***

*** Zalewamy bulionem, zagotowujemy. Zmniejszamy moc panika do małej i dusimy danie pod przykryciem przez około 20 minut ***

*** Po tym czasie do śmietanki dodajemy 2-3 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnię ***

*** Mieszamy i dodajemy pokruszony na kawałki ser gorgonzola ***

*** Dusimy całość już bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje (ok 5 minut) ***

*** Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE