Półksiężyce z czekoladą


Półksiężyce z czekoladą

Delikatne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

120g zimnego masła

120g mąki pszennej

40g cukru

1 żółtko

szczypta soli

  • Dodatkowo:

100g gorzkiej czekolady

cukier puder do oprószenia ciasteczek

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto siekamy nożem, a następnie zagniatamy razem, aż otrzymamy jednolite, gładkie ciasto ***

*** Czekoladę kroimy na drobne kawałki ***

*** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę ***

*** Schłodzone ciasto grubo wałkujemy i kroimy na średniej wielkości kawałki ***

*** Formujemy półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 15-17 minut – do zrumienienia ***

*** Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE