Półksiężyce z czekoladą
Delikatne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu.
Składniki:
- Ciasto:
120g zimnego masła
120g mąki pszennej
40g cukru
1 żółtko
szczypta soli
- Dodatkowo:
100g gorzkiej czekolady
cukier puder do oprószenia ciasteczek
*** Wszystkie składniki na ciasto siekamy nożem, a następnie zagniatamy razem, aż otrzymamy jednolite, gładkie ciasto ***
*** Czekoladę kroimy na drobne kawałki ***
*** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę ***
*** Schłodzone ciasto grubo wałkujemy i kroimy na średniej wielkości kawałki ***
*** Formujemy półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 15-17 minut – do zrumienienia ***
*** Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Tutaj jest błąd? 120 gram maki i 120 gram masła? Ciasto wyszło bardzo lepiące i mniejsze niż na zdj