Jakie sosy najlepiej pasują do spaghetti? 5 sprawdzonych połączeń smakowych


Spaghetti to jedno z dań, które na dobre zagościło na polskich stołach. Można je spotkać nie tylko w restauracjach, ponieważ dzięki swojej prostocie wpisało się na dobre w menu obiadowe niemal w każdym domu. Chociaż najbardziej znaną odsłoną tego dania jest spaghetti bolognese na bazie mięsno-pomidorowego sosu, jest jeszcze wiele propozycji, których warto spróbować. Poznajcie 5 sprawdzonych połączeń smakowych, które mają szansę dorównać popularnością bolognese!

Spaghetti Napoli – smaki, które kojarzą się z Włochami

To jedno z najbardziej klasycznych dań włoskiej kuchni, które pochodzi z Neapolu. Sos do spaghetti Napoli opiera się na kilku podstawowych składnikach. Są to dojrzałe pomidory, oliwa z oliwek, cebula, czosnek i zioła. Przygotowanie tej potrawy rozpocznijcie od posiekania drobno cebuli i czosnku, i podsmażcie je na patelni z rozgrzaną oliwą. Pomidory obierzcie ze skóry i usuńcie gniazda nasienne. Następnie dodajcie je do zeszklonej cebulki. Możecie także użyć pomidorów z puszki. Gotujcie całość na wolnym ogniu, aż pomidory rozpadną się, tworząc gładki sos. Na koniec doprawcie ulubionymi włoskimi ziołami, takimi jak bazylia, oregano i tymianek. Podawajcie z makaronem, nie zapominając o posypaniu dania startym parmezanem.

Kremowa carbonara – ze śmietanką czy bez?

Spaghetti w tej wersji wzbudza wiele kontrowersji. Chodzi o oryginalną recepturę, która z czasem uległa wielu modyfikacjom. Carbonara to sos na bazie jajek, z dodatkiem boczku i sera. Boczek zastąpił podgardla, które były używane pierwotnie we Włoszech. Inną kwestią sporną jest to, czy dodaje się do sosu śmietany, czy nie. Tradycyjna carbonara nie zawiera śmietany. Jej kremowa konsystencja pochodzi z jajek, które po połączeniu z gorącym makaronem tworzą gładką, aksamitną całość. Sekretem tej potrawy jest odpowiednia technika mieszania składników. Po podsmażeniu boczku z cebulką ugotowany makaron przełóżcie na patelnię i zalejcie masą jajeczną. Zawartość patelni nie może jednak być zbyt gorąca, żeby jajka się nie ścięły. Przyprawcie sporą ilością mielonego pieprzu.

Sos caprese inspirowany włoską sałatką

Z pewnością słyszeliście o sałatce caprese, w której skład wchodzą pomidory z mozzarellą skropione oliwą i udekorowane listkami bazylii. Sos do spaghetti o tej samej nazwie przygotujecie szybko, a jego smak będzie kojarzył się wam ze smakami lata. Wystarczy tylko podsmażyć pomidorki koktajlowe na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku do momentu, aż zmiękną i puszczą sok. Następnie ugotujcie makaron i do gorącego dodajcie mozzarellę. Kiedy się rozpuści, stworzy delikatny, kremowy sos. Po wymieszaniu spaghetti caprese jest gotowe do serwowania na stół. Nie zapomnijcie ułożyć na wierzch listków bazylii i skropić oliwą z oliwek.

Sos arrabiata – pikantna odsłona spaghetti

Włosi słyną z temperamentu. Nie może zabraknąć go także we włoskich potrawach. Jeśli lubicie pikantne smaki, ta propozycja z pewnością przypadnie wam do gustu. Arrabiata to bowiem sos pomidorowy z dodatkiem czosnku i chili, które nadają spaghetti wyrazistego smaku i ostrości. Przygotowanie tego dania, podobnie jak w przypadku poprzednich, nie zabierze wam zbyt wiele czasu. Na rozgrzanej oliwie podsmażcie szynkę lub baleron, dodajcie czosnek i smażcie około minuty. Dodajcie chili i przecier pomidorowy. Gotujcie na małym ogniu ok. 10 minut. Makaron spaghetti ugotujcie al dente, dodajcie go do sosu i wymieszajcie. Gotowe danie udekorujcie posiekaną bazylią, rukolą lub pietruszką, oliwkami i startym parmezanem.

Ziołowa eksplozja smaku – spaghetti z sosem pesto

Podstawą tego sosu są liście bazylii, oliwa z oliwek, czosnek i orzeszki piniowe. Klasyczne pesto przygotowuje się w moździerzu, w celu zachowania odpowiedniej tekstury i intensywności smaku wszystkich składników. Jeśli nie macie moździerza w domu, użyjcie blendera. Orzeszki piniowe przed zblendowaniem podprażcie na suchej patelni. Do ugotowanego makaronu dodajcie przygotowany sos pesto i dokładnie wymieszajcie. Na koniec danie skropcie oliwą z oliwek, posypcie parmezanem i odrobiną orzeszków piniowych do dekoracji.

Makaron spaghetti doskonale pasuje do różnorodnych sosów, nie tylko na bazie mięsa. Szukacie inspiracji na makaronowe potrawy, które przybliżą wam smaki Włoch? Przepisy na spaghetti na stronie przepisy.pl odkryją przed wami mnóstwo ciekawych połączeń, które mogą was zaskoczyć!

Artykuł sponsorowany

KOMENTARZE