Czekoladowiec bez pieczenia


Czekoladowiec bez pieczenia

Proste, pyszne i mega czekoladowe ciasto, którego wykonanie nie wymaga pieczenia. Warto wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

ok 50 sztuk herbatników kakaowych

ok 1/3 szklanki mleka do nasączenia herbatników

  • Krem czekoladowy:

300ml śmietanki kremówki 36%

100g mlecznej czekolady

50g gorzkiej czekolady

250g serka mascarpone

  • Krem śmietankowy:

500ml śmietanki kremówki

3 łyżki cukru pudru

2 fixy do śmietany

1 opakowanie chrupiących kulek czekoladowych np Maltesers

  • Polewa:

100g czekolady gorzkiej

50 g czekolady mlecznej

100 ml śmietanki

 

 

*** W pierwszej kolejności przygotowujemy krem czekoladowy. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę do momentu, aż zacznie wrzeć. Wyłączamy palnik i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Zostawiamy na około 2 minuty ***

*** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ***

*** Całość studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie do musu czekoladowego dodajemy serek mascarpone ***

*** Całość miksujemy razem, aż uzyskamy jednolity krem ***

*** Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki układamy warstwę herbatników ( moja foremka ma wymiary 21 x 25 cm ). Ciastka nasączamy delikatnie mlekiem ***

*** Na herbatniki wykładamy równomiernie krem czekoladowy, wyrównujemy ***

*** Na kremie układamy kolejną warstwę herbatników ***

*** Przygotowujemy krem śmietankowy. W misie miksera umieszczamy śmietankę, dodajemy śmietan fix oraz cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu ***

*** Krem rozprowadzamy na herbatnikach ***

*** Posypujemy kulkami czekoladowymi, wyrównujemy łyżką ***

*** Układamy następną warstwę herbatników i całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia, mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Polewę odkładamy na kilka minut, aby przestygła i trochę zgęstniała ***

*** Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta, wyrównujemy ***

*** Całość ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE