Szarlotka sypana z nutką kokosową


Szarlotka sypana z nutką kokosową

Szybkie, proste i przepyszne ciasto, które zawsze wychodzi. Wystarczy wymieszać suche składniki, przełożyć je startymi jabłkami i gotowe. Ciasto świetnie smakuje gdy jest jeszcze ciepłe, a jeszcze lepiej na drugi dzień, kiedy smaki idealne się połączą. Polecam!

 

 

Składniki:

2 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

2 szklanki kaszki manny

0,5 szklaki wiórków kokosowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2,5 kg jabłek

200g masła – mocno schłodzonego

+ 2 łyżki miękkiego masła

 

 

*** Mąkę, cukier, kaszkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia wsypujemy do dużej miski ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy. Suche składniki dzielimy na 3 części ***

*** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Foremkę (moja ma wymiary 26×21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i dno smarujemy miękkim masłem ***

*** Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych ***

*** Następnie wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy ***

*** Na jabłkach rozprowadzamy równomiernie drugą część suchych składników ***

*** Następnie wykładamy resztę jabłek, wyrównujemy ***

*** Na jabłkach rozsypujemy ostatnią część suchych składników ***

*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Odkładamy do wystudzenia ***

*** Ciasto można kroić gdy przestygnie, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE