Szarlotka sypana z nutką kokosową
Szybkie, proste i przepyszne ciasto, które zawsze wychodzi. Wystarczy wymieszać suche składniki, przełożyć je startymi jabłkami i gotowe. Ciasto świetnie smakuje gdy jest jeszcze ciepłe, a jeszcze lepiej na drugi dzień, kiedy smaki idealne się połączą. Polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 szklanki kaszki manny
0,5 szklaki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 kg jabłek
200g masła – mocno schłodzonego
+ 2 łyżki miękkiego masła
*** Mąkę, cukier, kaszkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia wsypujemy do dużej miski ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy. Suche składniki dzielimy na 3 części ***
*** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Foremkę (moja ma wymiary 26×21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i dno smarujemy miękkim masłem ***
*** Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych ***
*** Następnie wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy ***
*** Na jabłkach rozprowadzamy równomiernie drugą część suchych składników ***
*** Następnie wykładamy resztę jabłek, wyrównujemy ***
*** Na jabłkach rozsypujemy ostatnią część suchych składników ***
*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***
*** Odkładamy do wystudzenia ***
*** Ciasto można kroić gdy przestygnie, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ