Kurczak ze szpinakiem w sosie serowym
Jak dla mnie to danie najlepiej smakuje z ryżem, ale można też podawać z makaronem albo ziemniaczkami, jak kto lubi 😉 Delikatne kąski kurczaka w kremowym i aksamitnym sosie serowym z boczkiem i szpinakiem. Pyszne i treściwe danie obiadowe do wykonania w około 30 minut. Polecam!
Składniki:
10dkg boczku wędzonego
1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze)
1,5 szklanki wody
2 łyżki sera pleśniowego
1 łyżka kanapkowego serka śmietankowego
ok 30 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 łyżeczka mąki
2 łyżki siekanego koperku
2 garści świeżego szpinaku
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma
*** Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni ***
*** Gdy boczek zacznie się wytapiać dodajemy pokrojony w średniej wielkości kostkę filet z kurczaka ***
*** Mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***
*** Następnie całość zalewamy wodą i zagotowujemy ***
*** Oprószamy delikatnie przyprawami, mieszamy ***
*** Dodajemy pokruszony ser pleśniowy ***
*** A także serek kanapkowy ***
*** Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie do kubka wlewamy śmietankę, oraz około 1/4 szklanki wody, wsypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy do potrawy ***
*** Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek ***
*** Dodajemy świeży szpinak, mieszamy i gotujemy całość aż sos zgęstnieje, a szpinak zacznie więdnąć ***
*** Przyprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem lub makaronem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)