Kurczak ze szpinakiem w sosie serowym


Kurczak ze szpinakiem w sosie serowym

Jak dla mnie to danie najlepiej smakuje z ryżem, ale można też podawać z makaronem albo ziemniaczkami,  jak kto lubi 😉 Delikatne kąski kurczaka w kremowym i aksamitnym sosie serowym z boczkiem i szpinakiem. Pyszne i treściwe danie obiadowe do wykonania w około 30 minut. Polecam!

 

 

Składniki:

10dkg boczku wędzonego

1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze)

1,5 szklanki wody

2 łyżki sera pleśniowego

1 łyżka kanapkowego serka śmietankowego

ok 30 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

1 łyżeczka mąki

2 łyżki siekanego koperku

2 garści świeżego szpinaku

Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma

 

 

*** Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni ***

*** Gdy boczek zacznie się wytapiać dodajemy pokrojony w średniej wielkości kostkę filet z kurczaka ***

*** Mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***

*** Następnie całość zalewamy wodą i zagotowujemy ***

*** Oprószamy delikatnie przyprawami, mieszamy ***

*** Dodajemy pokruszony ser pleśniowy ***

*** A także serek kanapkowy ***

*** Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie do kubka wlewamy śmietankę, oraz około 1/4 szklanki wody, wsypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy do potrawy ***

*** Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek ***

*** Dodajemy świeży szpinak, mieszamy i gotujemy całość aż sos zgęstnieje, a szpinak zacznie więdnąć ***

*** Przyprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem lub makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE