Jogurtowa jagódka – pyszne ciasto bez pieczenia!


Jogurtowa jagódka – pyszne ciasto bez pieczenia!

Delikatne, kremowe i proste w przygotowaniu. Eleganckie i przepyszne ciasto z jagodami (można użyć mrożonych) oraz kremem śmietankowym, z którego przygotowaniem spokojne każdy sobie poradzi. Polecam!

 

 

Składniki:

Jasne herbatniki ok 50 sztuk

kilka łyżek mleka do nasączenia herbatników

  • Pianka jagodowa:

3/4 szklanki jagód (mogą być mrożone)

2 łyżki cukru

pół szklanki wody

1 galaretka jagodowa lub borówkowa

400ml jogurtu greckiego

  • Krem śmietankowy:

500ml śmietanki kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

2 śmietan fixy (usztywniacze do śmietany)

  • Polewa:

100g białej czekolady

30 ml słodkiej śmietanki

 

 

*** Pierwszą warstwę herbatników wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (użyłam foremki o wymiarach 21x25cm) i delikatnie smarujemy mlekiem ***

*** Jagody wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i zagotowujemy ***

*** Po chwili zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę i całość blendujemy na gładko. Odkładamy do wystudzenia ***

*** Z ostudzonego musu jagodowego odkładamy 2-3 łyżki do ozdoby wierzchu ciasta. Do reszty musu dodajemy jogurt grecki, mieszamy ***

*** Po chwili mus zacznie tężeć. Tężejący mus jagodowy przelewamy na herbatniki ***

*** Na wierzch wykładamy drugą warstwę herbatników ***

*** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem i śmietanfixem ***

*** Krem śmietankowy wykładamy na ciasto, wyrównujemy ***

*** Wykładamy kolejną warstwę herbatników i całość wkładamy do lodówki ***

*** W garnuszku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i odkładamy do przestudzenia, jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę więcej śmietanki ***

*** Po przestudzeniu polewę wylewamy równomiernie na ciasto ***

*** Do odłożonego musu jagodowego dodajemy kapkę gorącej wody, aby zrobił się rzadszy, mieszamy. Na polewie czekoladowej robimy keksy z musu jagodowego ***

*** Mus rozmazujemy patyczkiem tworząc wzorki ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE