Mus z papierówek do słoików


Mus z papierówek

Słodko-kwaśny, delikatny mus jabłkowy, który idealnie nadaje się do ciast, deserów, kaszek, naleśników, placuszków czy ryżu. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, jabłek nawet nie trzeba obierać, gdyż na końcu całość blendujemy na gładką masę.

 

Składniki:

2,5 kg jabłek papierówek (waga całych jabłek)

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

sok z 1 cytryny

 

 

*** Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy ze skórki) ***

*** Pokrojone jabłka zalewamy wodą oraz sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem ***

*** Całość delikatnie mieszamy ***

*** Całość gotujemy na niedużym ogniu, pod przykryciem, często mieszając ***

*** Gdy jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, miksujemy całość za pomocą blendera ***

*** Jabłka blendujemy, aż powstanie gładki mus ***

*** Mus z papierówek przekładamy do słoików i zakręcamy ***

*** Słoiki pasteryzujemy – u mnie pasteryzacja w piekarniku ***

Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

KOMENTARZE