Mus z papierówek
Słodko-kwaśny, delikatny mus jabłkowy, który idealnie nadaje się do ciast, deserów, kaszek, naleśników, placuszków czy ryżu. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, jabłek nawet nie trzeba obierać, gdyż na końcu całość blendujemy na gładką masę.
Składniki:
2,5 kg jabłek papierówek (waga całych jabłek)
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
sok z 1 cytryny
*** Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy ze skórki) ***
*** Pokrojone jabłka zalewamy wodą oraz sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem ***
*** Całość delikatnie mieszamy ***
*** Całość gotujemy na niedużym ogniu, pod przykryciem, często mieszając ***
*** Gdy jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, miksujemy całość za pomocą blendera ***
*** Jabłka blendujemy, aż powstanie gładki mus ***
*** Mus z papierówek przekładamy do słoików i zakręcamy ***
*** Słoiki pasteryzujemy – u mnie pasteryzacja w piekarniku ***
Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.