Cukinia zapiekana w śmietanie
Wyśmienite danie bezmięsne, choć może też stanowić dodatek do dania głównego. Delikatna i soczysta cukinia zapiekana w pysznym sosie. Palce lizać!
Składniki:
2 małe cukinie
1 jajko
pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
10 dkg żółtego sera
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz
*** Cukinie myjemy i kroimy w około 0,5 cm plasterki ***
*** Do miski wbijamy jajko, wlewamy śmietankę, dodajemy koperek oraz łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Dodajemy też połowę startego na tarce sera żóltego ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Cukinię przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą śmietanową ***
*** Z wierzchu posypujemy całość pozostałym serem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez około 20 minut – do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Po 20 minutach zapiekanka nadal surowa !!!