Cukinia zapiekana w śmietanie


Cukinia zapiekana w śmietanie

Wyśmienite danie bezmięsne, choć może też stanowić dodatek do dania głównego. Delikatna i soczysta cukinia zapiekana w pysznym sosie. Palce lizać!

 

 

Składniki:

2 małe cukinie

1 jajko

pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%

10 dkg żółtego sera

1 łyżka siekanego koperku

sól, pieprz

 

 

*** Cukinie myjemy i kroimy w około 0,5 cm plasterki ***

*** Do miski wbijamy jajko, wlewamy śmietankę, dodajemy koperek oraz łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Dodajemy też połowę startego na tarce sera żóltego ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Cukinię przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą śmietanową ***

*** Z wierzchu posypujemy całość pozostałym serem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez około 20 minut – do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Cukinia zapiekana w śmietanie