Surówka kebabowa


Surówka kebabowa

Ciekawy dodatek zarówno do mięsa w przyprawie gyros, jak i do innych dań mięsnych, ryb czy grilla. Soczysta, chrupiąca i przepyszna surówka. Polecam!

 

 

Składniki:

1/3 główki białej kapusty (można użyć pół na pół białej i czerwonej)

po połowie czerwonej, żółtej i zielonej papryki

2 ogórki gruntowe

kilka pomidorków koktajlowych

1 czerwona cebula

pół pęczka koperku

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka octu

sól, pieprz

 

 

*** Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski ***

*** Kapustę posypujemy około łyżką soli, dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy ***

*** Papryki kroimy w paseczki ***

*** Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, a pomidorki na ćwiartki ***

*** Cebulę kroimy w piórka i razem z pozostałymi warzywami dodajemy do miski z kapustą ***

*** Koperek drobno siekamy i wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy majonez i jogurt ***

*** Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE