Surówka kebabowa
Ciekawy dodatek zarówno do mięsa w przyprawie gyros, jak i do innych dań mięsnych, ryb czy grilla. Soczysta, chrupiąca i przepyszna surówka. Polecam!
Składniki:
1/3 główki białej kapusty (można użyć pół na pół białej i czerwonej)
po połowie czerwonej, żółtej i zielonej papryki
2 ogórki gruntowe
kilka pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
pół pęczka koperku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka octu
sól, pieprz
*** Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski ***
*** Kapustę posypujemy około łyżką soli, dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy ***
*** Papryki kroimy w paseczki ***
*** Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, a pomidorki na ćwiartki ***
*** Cebulę kroimy w piórka i razem z pozostałymi warzywami dodajemy do miski z kapustą ***
*** Koperek drobno siekamy i wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Dodajemy majonez i jogurt ***
*** Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ