Bigos z młodej kapusty i cukinii


Bigos z młodej kapusty i cukinii

Lato to czas młodych warzyw, zdrowych, soczystych i kolorowych. Warto je wykorzystywać do przygotowaniu obiadu, bo poza tym, że są skarbnicą witamin, także wspaniale smakują. Dziś przepis na trochę inny bigos niż tradycyjny, ale równie pyszny, a do tego bardzo szybki do zrobienia!

 

 

Składniki:

2 kiełbasy polskie

20 dkg boczku wędzonego

1 cebula

kilka pieczarek (4-5 sztuk)

1/3 młodej kapusty

1 młoda cukinia (u mnie pół żółtej i pół zielonej)

1 marchew

pół pęczka siekanego koperku

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

kilka pomidorków koktajlowych

1/3 szklanki wody

Przyprawy: sól, pieprz, cukier

 

 

*** Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni ***

*** Gdy kiełbasa się zrumieni dokładamy pokrojony na duże kawałki boczek ***

*** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Kapustę grubo szatkujemy i dodajemy do potrawy ***

*** Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Warzywa dokładamy na patelnie, zalewamy wodą, zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając ***

*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

*** Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe ***

*** posypujemy siekanym koperkiem ***

*** Mieszamy, dusimy jeszcze przez 2-3 minuty i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru (około pół łyżeczki) ***

*** Podajemy ze świeżym pieczywem lub z gotowanymi ziemniaczkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE