Bigos z młodej kapusty i cukinii
Lato to czas młodych warzyw, zdrowych, soczystych i kolorowych. Warto je wykorzystywać do przygotowaniu obiadu, bo poza tym, że są skarbnicą witamin, także wspaniale smakują. Dziś przepis na trochę inny bigos niż tradycyjny, ale równie pyszny, a do tego bardzo szybki do zrobienia!
Składniki:
2 kiełbasy polskie
20 dkg boczku wędzonego
1 cebula
kilka pieczarek (4-5 sztuk)
1/3 młodej kapusty
1 młoda cukinia (u mnie pół żółtej i pół zielonej)
1 marchew
pół pęczka siekanego koperku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kilka pomidorków koktajlowych
1/3 szklanki wody
Przyprawy: sól, pieprz, cukier
*** Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni ***
*** Gdy kiełbasa się zrumieni dokładamy pokrojony na duże kawałki boczek ***
*** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Kapustę grubo szatkujemy i dodajemy do potrawy ***
*** Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Warzywa dokładamy na patelnie, zalewamy wodą, zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając ***
*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***
*** Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe ***
*** posypujemy siekanym koperkiem ***
*** Mieszamy, dusimy jeszcze przez 2-3 minuty i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru (około pół łyżeczki) ***
*** Podajemy ze świeżym pieczywem lub z gotowanymi ziemniaczkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ