Pieczone ziemniaczki z masłem ziołowym


Pieczone ziemniaczki z masłem ziołowym

Ojej jak ja lubię pieczone ziemniaczki, takie rumiane i chrupiące. Najczęściej podaję je z gzikiem, czyli twarożkiem rozrobionym ze śmietaną, posypanym szczypiorkiem i rzodkiewką (danie wielkopolskie).  Ale świetnie pasują też jako dodatek do obiadu albo do grilla. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a w smaku po prostu bajeczne.

 

 

Składniki:

ok 1 kg niedużych ziemniaków

3 łyżki masła

suszone zioła prowansalskie (ok 1 łyżka)

pół łyżeczki słodkiej papryki

szczypta chilli i pieprzu

1 łyżeczka soli

2 ząbki czosnku

 

 

*** Ziemniaczki dokładnie szorujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości ***

*** Ziemniaki odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i nacinamy w kilku miejscach ***

*** W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i zdejmujemy z palnika ***

*** Tak przygotowanym masłem czosnkowym smarujemy z wierzchu ziemniaczki ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i zapiekamy przez około 15-20 minut – do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE