Pieczone ziemniaczki z masłem ziołowym
Ojej jak ja lubię pieczone ziemniaczki, takie rumiane i chrupiące. Najczęściej podaję je z gzikiem, czyli twarożkiem rozrobionym ze śmietaną, posypanym szczypiorkiem i rzodkiewką (danie wielkopolskie). Ale świetnie pasują też jako dodatek do obiadu albo do grilla. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a w smaku po prostu bajeczne.
Składniki:
ok 1 kg niedużych ziemniaków
3 łyżki masła
suszone zioła prowansalskie (ok 1 łyżka)
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli i pieprzu
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
*** Ziemniaczki dokładnie szorujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości ***
*** Ziemniaki odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i nacinamy w kilku miejscach ***
*** W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i zdejmujemy z palnika ***
*** Tak przygotowanym masłem czosnkowym smarujemy z wierzchu ziemniaczki ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i zapiekamy przez około 15-20 minut (lub 180’C i pieczemy około 40 minut)- do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ