Smażony makaron po azjatycku z pikantną wołowiną
Azjatycki klasyk, który zawsze się udaje. Sezonowo dodajemy młodej kapusty, a potem możemy zamienić ją na kapustę pekińską. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników, aby przygotować szybki i pożywny obiadek. Polecam!
Składniki:
ok 400g mielonej wołowiny
150g bulionu lub wody
olej do smażenia
- Warzywa:
1 czerwona cebula
1 marchew
1 czerwona papryka
1/4 główki młodej kapusty
- Sos:
1 łyżka sosu tyriaki
5 łyżek sosu sojowego
Przyprawy: po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, chilli
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
200g makaronu chińskiego np. Chow Mein, Udon…
1 łyżka kurkumy
1 łyżka oleju sezamowego lub masła
1 łyżka siekanego szczypiorku i sezamu do posypania
*** Kapustę szatkujemy ***
*** Cebulę kroimy w piórka, paprykę w słupki, a marchew ścieramy na tarce ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso – krótko na dużej mocy palnika, często mieszając ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy warzywa, najpierw cebulę, marchew i paprykę. Smażymy przez około 1 minutę ***
*** Następnie dodajemy kapustę. Smażymy przez około 2-3 minuty często mieszając ***
*** Wlewamy bulion lub wodę, zagotowujemy i dusimy jeszcze na małej mocy palnika przez około 3-4 minuty ***
*** Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy sos sojowy i tyriaki. Dodajemy przyprawy, miód, przeciśnięty czosnek i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy ***
*** Sos wlewamy na patelnie z mięsem i warzywami, zagotowujemy, mieszamy, aż zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej wody ***
*** W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy i szczypty soli ***
*** W woku lub na dużej patelni podgrzewamy olej lub masło i smażymy na nim dobrze odsączony z wody makaron ***
*** Po chwili dodajemy mięso z warzywami w sosie. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i chilli ***
*** Posypujemy sezamem i siekanym szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ