Ciasto na kefirze z borówkami


Ciasto na kefirze z borówkami

Proste, szybkie i przepyszne ciasto, do którego nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać na blachę, posypać owocami oraz kruszonką i już gotowe. Wychodzi puszyste i ekstra wilgotne. Mega smaczne!

 

 

Składniki:

Uwaga! Kefir i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.

  • Ciasto:

5 szklanek mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki kefiru

5 jajek

2 szklanki cukru

1 szklanka oleju

  • Kruszonka:

100g masła

1 szklanka mąki

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

  • Dodatkowo:

1 szklanka borówek

opcjonalnie: cukier puder do posypania ciasta

 

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie lub stolnicy i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Całość przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta ***

*** Do miski przekładamy kefir, olej i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia ***

*** Ponownie dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki ***

*** Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 32×20 cm) ***

*** Ciasto obsypujemy równomiernie borówkami ***

*** Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka. W połowie pieczenia ciasto można nakryć  papierem do pieczenia, aby się za mocno nie zrumieniło ***

*** Po wystudzeniu ciasto możemy delikatnie oprószyć cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE