Ciasto na kefirze z borówkami
Proste, szybkie i przepyszne ciasto, do którego nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać na blachę, posypać owocami oraz kruszonką i już gotowe. Wychodzi puszyste i ekstra wilgotne. Mega smaczne!
Składniki:
Uwaga! Kefir i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki kefiru
5 jajek
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
- Kruszonka:
100g masła
1 szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
- Dodatkowo:
1 szklanka borówek
opcjonalnie: cukier puder do posypania ciasta
*** Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie lub stolnicy i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Całość przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta ***
*** Do miski przekładamy kefir, olej i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Dodajemy cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia ***
*** Ponownie dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki ***
*** Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 32×20 cm) ***
*** Ciasto obsypujemy równomiernie borówkami ***
*** Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka. W połowie pieczenia ciasto można nakryć papierem do pieczenia, aby się za mocno nie zrumieniło ***
*** Po wystudzeniu ciasto możemy delikatnie oprószyć cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ