Chłodnik z botwinki
Lekki chłodnik z młodych buraczków z dodatkiem ogórków gruntowych, to zupa podawana na zimno, najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Idealna na sezon wiosenno-letni. Moc koloru, witamin i zdrowia w każdej miseczce. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda!
Składniki:
1 pęczek młodych buraków z liśćmi
300ml wody
3-4 ogórki gruntowe
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
300ml kefiru
200g śmietany 18% (kwaśnej z kubka)
100g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu
Przyprawy: sól, pieprz, cukier
*** Buraczki odcinamy od liści, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę ***
*** W garnku zagotowujemy 300ml wody, dodajemy pokrojone buraczki oraz łyżkę octu, łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru i gotujemy całość przez około 10 minut ***
*** W między czasie liście od buraczków dokładnie myjemy i drobno kroimy ***
*** Liście dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę ***
*** Szczypiorek drobno siekamy ***
*** Wystudzone buraczki wraz z wodą w której się gotowały przekładamy do miski. Dokładamy ogórki i szczypiorek ***
*** Dodajemy kefir, śmietanę i jogurt ***
*** Mieszamy i dodajemy siekany koperek ***
*** Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny ***
*** Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Podajemy przelane do salaterek ***
*** Smacznego ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
Młoda kapusta na 10 sposobów! Proste i pyszne przepisy Przepisy tutaj (KLIK)
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ