Chłodnik z botwinki


Chłodnik z botwinki

Lekki chłodnik z młodych buraczków z dodatkiem ogórków gruntowych, to zupa podawana na zimno, najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Idealna na sezon wiosenno-letni. Moc koloru, witamin i zdrowia w każdej miseczce. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda!

 

 

Składniki:

1 pęczek młodych buraków z liśćmi

300ml wody

3-4 ogórki gruntowe

pół pęczka szczypiorku

pół pęczka koperku

300ml kefiru

200g śmietany 18% (kwaśnej z kubka)

100g gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka octu

Przyprawy: sól, pieprz, cukier

 

 

 

*** Buraczki odcinamy od liści, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę ***

*** W garnku zagotowujemy 300ml wody, dodajemy pokrojone buraczki oraz łyżkę octu, łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru i gotujemy całość przez około 10 minut ***

*** W między czasie liście od buraczków dokładnie myjemy i drobno kroimy  ***

*** Liście dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę ***

*** Szczypiorek drobno siekamy ***

*** Wystudzone buraczki wraz z wodą w której się gotowały przekładamy do miski. Dokładamy ogórki i szczypiorek ***

*** Dodajemy kefir, śmietanę i jogurt ***

*** Mieszamy i dodajemy siekany koperek ***

*** Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny ***

*** Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Podajemy przelane do salaterek ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE