Klopsiki z fasolką po bolońsku
Rewelacyjne danie jednogarnkowe, idealne na ciepłe dni. Polecam!
Składniki:
500g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
- Klopsiki:
500g mielonego mięsa wieprzowego
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
mąka do obtoczenia klopsików
olej do smażenia
- Sos:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1/3 szklanki bulionu
sól, pieprz, cukier, ulubione zioła
2 łyżki siekanego koperku
*** Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i podgotowujemy prawie do miękkości – fasolka ma być dobra do jedzenia, ale nadal jędrna i lekko twardawa, nie taka rozpadająca się ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy –do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące ***
*** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju na rumiano. Zdejmujemy z patelni, odkładamy ***
*** Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki, mieszamy ***
*** Wlewamy bulion, gotujemy przez 2-3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Dodajemy klopsiki i dusimy całość przez około 5 minut na małym ogniu ***
*** Dokładamy ugotowaną fasolkę, delikatnie mieszamy, dusimy jeszcze razem przez chwilę i posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Letnie obiady – szybkie, pyszne i niedrogie! KLIKNIJ TUTAJ
-
Najlepsze pomysły na pyszne obiady! Przepisy tutaj (KLIK)