Klopsiki z fasolką po bolońsku


Klopsiki z fasolką po bolońsku

Rewelacyjne danie jednogarnkowe, idealne na ciepłe dni. Polecam!

 

 

Składniki:

500g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)

  • Klopsiki:

500g mielonego mięsa wieprzowego

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 jajko

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

mąka do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

  • Sos:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów krojonych

1/3 szklanki bulionu

sól, pieprz, cukier, ulubione zioła

2 łyżki siekanego koperku

 

 

*** Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i podgotowujemy prawie do miękkości – fasolka ma być dobra do jedzenia, ale nadal jędrna i lekko twardawa, nie taka rozpadająca się ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy –do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju na rumiano. Zdejmujemy z patelni, odkładamy ***

*** Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki, mieszamy ***

*** Wlewamy bulion, gotujemy przez 2-3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Dodajemy klopsiki i dusimy całość przez około 5 minut na małym ogniu ***

*** Dokładamy ugotowaną fasolkę, delikatnie mieszamy, dusimy jeszcze razem przez chwilę i posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE