Sernik Oreo
Pieczony sernik z ciasteczkami oreo. Kremowy, wilgotny, pyszny. Obłędnie dobry i banalnie prosty. Polecam!
Składniki:
- Spód:
200g ciasteczek oreo
3 łyżki miękkiego masła
- Sernik:
1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
60g masła
6 jajek
130g cukru
szczypta soli
225ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
ok 5-6 ciasteczek oreo
- Polewa:
100g gorzkiej czekolady
ok 80ml śmietanki 30 lub 36%
- Dodatkowo:
200 ml śmietanki kremówki
1 śmietan fix
kilka ciasteczek oreo do ozdoby
*** Przygotowujemy spód oreo. Do malaksera przekładamy ciasteczka (całe razem z nadzieniem) oraz masło. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy ***
*** Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wyrównujemy (moja foremka ma wymiary 21×26 cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej ***
*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***
*** Do utartych żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz budyń w proszku. Wszystko razem miksujemy na gładką masę ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej ***
*** Całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Masę serową przelewamy delikatnie na blaszkę ze spodem oreo ***
*** Ciasteczka oreo kroimy na ćwiartki ***
*** Pokrojone ciasteczka układamy na serniku ***
*** Delikatnie wciskamy je w głąb ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach ***
*** Gdy sernik ostygnie robimy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, gdy się zagotuje zdejmujemy ją z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Zostawiamy na około pół minuty ***
*** Następnie całość dokładnie mieszamy ***
*** Polewę rozprowadzamy na cieście i całość wkładamy do lodówki ***
*** Gdy polewa zastygnie ubijamy śmietankę ze śmietanfixem na sztywno i ozdabiamy nią ciasto ***
*** Całość ozdabiamy połówkami ciasteczek oreo ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Dobre