Koperty drobiowe z młodą kapustą i pieczarkami


Koperty drobiowe z młodą kapustą i pieczarkami

Rumiane i soczyste kieszonki z piersi kurczaka, wypełnione pysznym sezonowym farszem i otoczone chrupiącą panierką. Banalnie proste w wykonaniu i niezwykle smaczne danie. Polecam!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

sól, pieprz

olej do smażenia

  • Farsz:

pół główki młodej kapusty

50g boczku wędzonego

pół cebuli

100g pieczarek

1 marchew

1/3 szklanki bulionu lub wody

1 łyżka masła

1 łyżka posiekanego koperku

sól, pieprz

  • Panierka:

1 jajko

1 szklanka bułki tartej

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Boczek również kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na kawałki, cebulę drobno siekamy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Na patelni podsmażamy boczek, a gdy się zacznie wytapiać dodajemy cebulkę oraz pieczarki, mieszamy i podsmażamy ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę ***

*** Dokładamy także startą marchew, mieszamy ***

*** Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy często mieszając, aż płyn się wygotuje, a warzywa zmiękną. Dodajemy posiekany koperek, dokładamy łyżkę masła i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem ***

*** Każdy filet kroimy na 3 części ***

*** Rozbijamy dosyć cienko ***

*** Przyprawiamy solą i pieprzem ***

*** Na połowie każdego rozbitego kotleta wykładamy porcję farszu ***

*** Mięso składamy na pół – farsz zakrywamy drugą częścią fileta ***

*** Tak samo postępujemy z wszystkimi kawałkami mięsa. Kieszonki obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku ***

*** A następnie w bułce tartej ***

*** Kieszonki formujemy jeszcze w dłoniach, aby dobrze zakleić brzegi ***

*** Układamy na rozgrzanym oleju ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano. Ważne aby „ogień” nie był zbyt duży bo kieszonki szybko zrumienią się z zewnątrz, a nie dojdą w środku ***

*** Po zdjęciu z patelni układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE