Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem


Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem

Te pierogi to prawdziwa eksplozja smaku! Delikatne i mięciutkie ciasto wypełnione pysznym i aromatycznym farszem. Przed podaniem możemy je posypać zeszkloną cebulką albo podsmażonym wędzonym boczkiem. Palce lizać.

 

 

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

200 ml wody

2 łyżki masła

2 szklanki mąki + mąka do podsypania

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki mielonego pieprzu

  • Składniki na farsz:

1 kg surowej białej kiełbasy

1 jajko

1 łyżka chrzanu

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Kiełbasę parzymy we wrzątku ***

*** Gdy wystygnie obieramy z osłonek i rozdrabniamy widelcem. Wbijamy jajko, mieszamy ***

*** Dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, mieszamy ***

*** Przygotowujemy ciasto. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści ***

*** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy ***

*** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów ***

*** Odrywamy kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy ***

*** Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka ***

*** Na każdym kółko układamy porcję farszu ***

*** Kółka składamy na pół i zaklejamy brzegi. Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia ***

*** Pierogi możemy posypać cebulką zasmażoną albo wędzonym boczkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE