Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem
Te pierogi to prawdziwa eksplozja smaku! Delikatne i mięciutkie ciasto wypełnione pysznym i aromatycznym farszem. Przed podaniem możemy je posypać zeszkloną cebulką albo podsmażonym wędzonym boczkiem. Palce lizać.
Składniki:
- Składniki na ciasto:
200 ml wody
2 łyżki masła
2 szklanki mąki + mąka do podsypania
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- Składniki na farsz:
1 kg surowej białej kiełbasy
1 jajko
1 łyżka chrzanu
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony
*** Przygotowujemy farsz. Kiełbasę parzymy we wrzątku ***
*** Gdy wystygnie obieramy z osłonek i rozdrabniamy widelcem. Wbijamy jajko, mieszamy ***
*** Dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, mieszamy ***
*** Przygotowujemy ciasto. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści ***
*** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy ***
*** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów ***
*** Odrywamy kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy ***
*** Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka ***
*** Na każdym kółko układamy porcję farszu ***
*** Kółka składamy na pół i zaklejamy brzegi. Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia ***
*** Pierogi możemy posypać cebulką zasmażoną albo wędzonym boczkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ