Kotleciki w panierce jogurtowo-ziołowej


Kotleciki w panierce jogurtowo-ziołowej

Soczyste i rumiane kotlety drobiowe w aromatycznej i bardzo smacznej panierce. Proste i szybkie w przygotowaniu. Takie kotleciki możemy podać z ziemniaczkami, frytkami lub z ryżem i warzywami. Polecam!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

100ml gęstego jogurtu naturalnego

1 jajko

pół szklanki mąki pszennej

Przyprawy: 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

1 łyżka drobno posiekanego koperku

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

 

*** Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt oraz mąkę ***

*** Całość dokładnie mieszamy dodajemy sól, pieprz, zioła, koperek i przeciśnięty czosnek ***

*** Dokładnie mieszamy ***

*** Filety z kurczaka kroimy w około 1 centymetrowe plastry ***

*** Mięso przekładny do miski, mieszamy, tak aby było dokładnie oblepione ciastem. Odkładamy na minimum pół godziny  ***

*** Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim mięso w cieście ***

*** Zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy fileciki z dwóch stron na rumiano ***

*** Po zdjęciu z patelni układamy kotleciki na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE