Kotleciki w panierce jogurtowo-ziołowej
Soczyste i rumiane kotlety drobiowe w aromatycznej i bardzo smacznej panierce. Proste i szybkie w przygotowaniu. Takie kotleciki możemy podać z ziemniaczkami, frytkami lub z ryżem i warzywami. Polecam!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
100ml gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko
pół szklanki mąki pszennej
Przyprawy: 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka drobno posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
*** Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt oraz mąkę ***
*** Całość dokładnie mieszamy dodajemy sól, pieprz, zioła, koperek i przeciśnięty czosnek ***
*** Dokładnie mieszamy ***
*** Filety z kurczaka kroimy w około 1 centymetrowe plastry ***
*** Mięso przekładny do miski, mieszamy, tak aby było dokładnie oblepione ciastem. Odkładamy na minimum pół godziny ***
*** Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim mięso w cieście ***
*** Zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy fileciki z dwóch stron na rumiano ***
*** Po zdjęciu z patelni układamy kotleciki na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ