Jak zrobić mega duże kotlety schabowe


Jak zrobić mega duże kotlety schabowe

Widzieliście nieraz w restauracjach jak serwują takie ogromne kotlety na cały talerz? Też zastanawialiście się jak je zrobić? Otóż okazuje się, że jest to bardzo łatwe, wystarczy znać jeden prosty trik, który pomoże nam rozbić schab na ekstra wielki, ale niezbyt cienki płat! Cały sekret tkwi w odpowiednim nacięciu mięsa, ułożeniu go na desce i rozbiciu. Zapraszam po przepis krok po kroku :))

 

 

Składniki na dwa kotlety:

ok 12-15cm schabu w kawałku

1 szklanka mąki

2 jajka

1 szklanka bułki tartej

sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

*** Schab kroimy na pół aby powstały dwa bardzo grube plastry ***

*** Każdy plaster nacinamy przez środek, tak na 3/4 głębokości, uważając aby nie przeciąć do końca ***

*** Nacięte mięso rozkładamy na płasko na desce ***

*** Zakrywamy folią spożywczą ***

*** Cienko rozbijamy ***

*** Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem (możemy też dodać inne ulubione przyprawy) ***

*** Kotlety obtaczamy najpierw w mące ***

*** Następnie w rozbełtanych jajkach ***

*** A na końcu w bułce tartej ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim pierwszy kotlet ***

*** Zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano ***

*** Tak samo postępujemy z drugim kotletem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE