Zapiekanka chińska


Zapiekanka chińska

Jest szybka w przygotowaniu i smakuje naprawdę świetnie. Fajny pomysł na łatwy i syty obiad, gdy akurat nie mamy dużo czasu na długie gotowanie. Polecam!

Jak wiadomo zupki chińskie mają zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników, ja natomiast uważam, że jak zjemy coś mniej zdrowego od czasu do czasu, to nic strasznego się nie stanie, ważne aby przez większość czasu odpowiednio bilansować dietę, wówczas raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na małe grzeszki jedzeniowe 😉

 

 

Składniki:

2 zupki chińskie

20dkg boczku wędzonego

kilka sztuk pieczarek

1 czerwona papryka

pęczek szczypiorku

150g żółtego sera

  • Sos:

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

4 łyżki pikantnego ketchupu

2 ząbki czosnku

 

 

*** Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni ***

*** Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, mieszamy i smażymy przez chwilę. Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekany szczypiorek, mieszamy ***

*** Makaron z zupek chińskich rozdrabniamy, przesypujemy do naczynia żaroodpornego i wsypujemy wszystkie przyprawy zawarte w opakowaniu. W mojej wersji użyłam zupki pikantnej i serowej ***

*** Całość zalewamy wrzątkiem tak by makaron był w całości zakryty, mieszamy ***

*** Odkładamy na kilka minut, do momentu, aż makaron napęcznieje ***

*** W międzyczasie przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z ketchupem oraz przeciśniętym czosnkiem ***

*** Sos dodajemy do makaronu ***

*** Mieszamy ***

*** Dodajemy wcześniej przygotowany boczek z pieczarkami i warzywami ***

*** Mieszamy i całość posypujemy startym żółtym serem (u mnie gouda i mozzarella) ***

*** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE