Królewiec
Popularne warstwowe ciasto, które często pojawia się na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. I wcale się nie dziwie, bo smakuje naprawdę nieprzeciętnie i bardzo efektownie wygląda. Polecam!
Składniki:
- Ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
150g masła lub margaryny
1 jajko
- Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
250g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
- Polewa czekoladowa:
150ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
150g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki cukru pudru + 2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki
*** Przygotowujemy blaty miodowe. Wszystkie składniki zagniatamy razem na gładkie ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36 x 26 cm) ***
*** Wkładamy kolejno do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczmy każdy placek do zrumienienia przez około 15 minut ***
*** Następnie przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36 x 26 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25-30 minut – do suchego patyczka ***
*** Przygotowujemy krem. Z mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. W odlanym zimnym mleku mieszamy mąki. Całość wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), zmniejszamy moc palnika, gotujemy i cały czas mieszamy, aż budyń zgęstnieje ***
*** Do ciepłego budyniu dodajemy masło, mieszamy ***
*** Teraz najlepiej całość zmiksować lub zblędować, aby krem był gładki i jednolity ***
*** Składamy ciasto. Na dnie blaszce układamy pierwszy blat miodowy ***
*** Na cieście rozprowadzamy równomiernie połowę ciepłego kremu budyniowego ***
*** Na kremie układamy biszkopt ***
*** Na biszkopt wykładamy drugą część ciepłego kremu ***
*** Zakrywamy drugim blatem miodowym i lekko dociskamy dłoniom. Cisto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, odstawiamy na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę ***
*** Polewę wykładamy równomiernie na ciasto. Aby uzyskać efekt wzorków na polewie, musimy w drugiej miseczce rozmieszać cukier puder ze śmietanką uzyskując w ten sposób gęsty ale lejący lukier ***
*** Za pomocą łyżeczki wylewamy na polewę czekoladową cienkie paski lukru. Ważne aby zrobić to szybko, żeby polewa czekoladowa nie zdążyła zastygnąć ***
*** Następnie od razu wykałaczką albo patyczkiem do szaszłyków przeciągamy wzdłuż po polewie ***
*** W ten sposób rozmazując delikatnie czekoladę z lukrem tworzymy wzorek na cieście ***
*** Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ