Królewiec


Królewiec

Popularne warstwowe ciasto, które często pojawia się na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. I wcale się nie dziwie, bo smakuje naprawdę nieprzeciętnie i bardzo efektownie wygląda. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto miodowe:

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

3 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

150g masła lub margaryny

1 jajko

  • Biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • Krem budyniowy:

3 szklanki mleka

250g masła

3/4 szklanki cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

  • Polewa czekoladowa:

150ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

150g gorzkiej czekolady

3-4 łyżki cukru pudru + 2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki

 

 

*** Przygotowujemy blaty miodowe. Wszystkie składniki zagniatamy razem na gładkie ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36 x 26 cm) ***

*** Wkładamy kolejno do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczmy każdy placek do zrumienienia przez około 15 minut ***

*** Następnie przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36 x 26 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25-30 minut – do suchego patyczka ***

*** Przygotowujemy krem.  Z mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. W odlanym zimnym mleku mieszamy mąki. Całość wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), zmniejszamy moc palnika, gotujemy i cały czas mieszamy, aż budyń zgęstnieje ***

*** Do ciepłego budyniu dodajemy masło, mieszamy ***

*** Teraz najlepiej całość zmiksować lub zblędować, aby krem był gładki i jednolity ***

*** Składamy ciasto. Na dnie blaszce układamy pierwszy blat miodowy ***

*** Na cieście rozprowadzamy równomiernie połowę ciepłego kremu budyniowego ***

*** Na kremie układamy biszkopt ***

*** Na biszkopt wykładamy drugą część ciepłego kremu ***

*** Zakrywamy drugim blatem miodowym i lekko dociskamy dłoniom. Cisto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, odstawiamy na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę ***

*** Polewę wykładamy równomiernie na ciasto. Aby uzyskać efekt wzorków na polewie, musimy w drugiej miseczce rozmieszać cukier puder ze śmietanką uzyskując w ten sposób gęsty ale lejący lukier ***

*** Za pomocą łyżeczki wylewamy na polewę czekoladową cienkie paski lukru. Ważne aby zrobić to szybko, żeby polewa czekoladowa nie zdążyła zastygnąć ***

*** Następnie od razu wykałaczką albo patyczkiem do szaszłyków przeciągamy wzdłuż po polewie ***

*** W ten sposób rozmazując delikatnie czekoladę z lukrem tworzymy wzorek na cieście ***

*** Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE