Makaron z klopsikami w sosie serowo-porowym


Makaron z klopsikami w sosie serowo-porowym

Proste w wykonaniu i wyraziste w smaku danie jednogarnkowe, którym spokojnie naje się cała rodzina. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

 

 

Składniki:

  • Klopsiki:

500g mielonego mięsa wieprzowego

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 jajko

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

mąka do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

  • Dodatkowo:

200g makaronu tagliatelle

kawałek pora (ok 10 cm)

pół szklanki bulionu

pół szklanki śmietanki 30 lub 36%

10 dkg żółtego sera np gouda

5 dkg sera pleśniowego np gorgonzola, lazur itp

2 łyżki posiekanego koperku

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 

*** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu ***

*** Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki ***

*** Sery ścieramy na tarce lub drobno kroimy ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy –do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju na rumiano ***

*** Dodajemy pora i smażymy jeszcze przez chwilę ***

*** Wlewamy bulion i zagotowujemy ***

*** Wlewamy śmietankę, mieszamy, zagotowujemy ***

*** Do gotującej się potrawy dodajemy sery, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje ***

*** Następnie potrawę doprawiamy do smaku, dodajemy ugotowany wcześniej makaron i delikatnie mieszamy ***

*** Na koniec posypujemy całość siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE