Makaron z klopsikami w sosie serowo-porowym
Proste w wykonaniu i wyraziste w smaku danie jednogarnkowe, którym spokojnie naje się cała rodzina. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki:
- Klopsiki:
500g mielonego mięsa wieprzowego
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
mąka do obtoczenia klopsików
olej do smażenia
- Dodatkowo:
200g makaronu tagliatelle
kawałek pora (ok 10 cm)
pół szklanki bulionu
pół szklanki śmietanki 30 lub 36%
10 dkg żółtego sera np gouda
5 dkg sera pleśniowego np gorgonzola, lazur itp
2 łyżki posiekanego koperku
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
*** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu ***
*** Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki ***
*** Sery ścieramy na tarce lub drobno kroimy ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy –do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące ***
*** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju na rumiano ***
*** Dodajemy pora i smażymy jeszcze przez chwilę ***
*** Wlewamy bulion i zagotowujemy ***
*** Wlewamy śmietankę, mieszamy, zagotowujemy ***
*** Do gotującej się potrawy dodajemy sery, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje ***
*** Następnie potrawę doprawiamy do smaku, dodajemy ugotowany wcześniej makaron i delikatnie mieszamy ***
*** Na koniec posypujemy całość siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ