Pyszna surówka z białej kapusty
Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Surówka jest soczysta i chrupiąca, a dzięki zalewie można ją przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Polecam!
Składniki:
pół główki białej kapusty
1 papryka (u mnie pół czerwonej i pół żółtej)
2 marchewki
pęczek pietruszki
- Zalewa:
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
*** Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużej miski ***
*** Paprykę kroimy w paseczki ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce ***
*** Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy ***
*** Wszystkie pokrojone warzywa dokładamy do kapusty, mieszamy ***
*** W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę. Całość zagotowujemy mieszając ***
*** Gorącą zalewą wlewamy do miski z warzywami, mieszamy i odkładamy na co najmniej pół godziny. Surówka jest gotowa do jedzenia, ale można też ją przechowywać w lodówce nawet przez tydzień ***
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ