Zraziki gajowego
Poznaj świetny pomysł na pyszny obiadek pełen smaku i aromatu. Roladki wieprzowe duszone w aksamitnym sosie i wypełnione dodatkami, dzięki którym są bardzo kruche, soczyste i wręcz rozpływające się w ustach. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Danie palce lizać!
Składniki:
500g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki prażonej cebuli
1 nieduża marchew
1 mała cukinii
pół szklanki mąki
1 cebula
ok 10 pieczarek
1 szklanka bulionu
pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
2 łyżki posiekanej pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, zioła prowansalskie
olej do smażenia
*** Marchew i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, prażoną cebulkę oraz przyprawy – do smaku ***
*** Mieszamy i dodajemy połowę startych warzyw ***
***Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy 6 zrazów i obtaczamy je kolejno w mące ***
*** Roladki mięsne obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu ***
*** Smażymy z każdej strony na rumiano ***
*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy, smażymy ***
*** Gdy pieczarki zrumienią się, na patelnię dodajemy pozostałe starte warzywa ***
*** Mieszamy i smażymy przez chwilę. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy podsmażone wcześniej roladki ***
*** Zmniejszamy ogień i dusimy potrawę pod przykryciem przez około 20 minut ***
*** Śmietankę przelewamy do szklanki, dodajemy łyżeczkę mąki oraz kilka łyżek gorącego bulionu z patelni, mieszamy ***
*** Całość wlewamy na patelnię, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Gotujemy przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec posypujemy siekaną pietruszką ***
*** Podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami lub kluskami i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ