Kiszone rzodkiewki
Są chrupiące, mega smaczne i bardzo zdrowe. Świetna przekąska, a jednocześnie rewelacyjny domowy probiotyk, którego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Polecam wypróbować!
Składniki:
rzodkiewki
koperek
czosnek
chrzan
woda
sól gruboziarnista
*** Rzodkiewki dokładnie myjemy ***
*** Ząbki czosnku kroimy na połówki, chrzan na kawałki, a koperek dokładnie płuczemy ***
*** Umyte rzodkiewki wkładamy do słoików (u mnie słoiki o pojemności 0,7 litra) ***
*** Do każdego słoika wkładamy pół pęczka koperku, dwa ząbki czosnku oraz kawałek chrzanu ***
*** Przygotowujemy zalewę. Na litr wody potrzebujemy 1 czubatą łyżkę soli. Najlepiej sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dolać zimną wodę – tak aby razem było jej litr i dokładnie wymieszać ***
*** Tak przygotowaną solanką zalewamy słoiki, rzodkiewki powinny być całkowicie przykryte wodą ***
*** Słoiki zakręcamy i odkładamy do fermentacji na około 4-5 dni. W tym czasie rzodkiewki ukiszą się i bardzo zbledną ale za to będą naprawdę pyszne ***
*** SMACZNEGO ***
Są świetne, po kilku dniach rzeczywiście tracą kolor i trochę mniej atrakcyjnie się prezentują, ale są mega pyszne