Kiszone rzodkiewki


Kiszone rzodkiewki

Są chrupiące, mega smaczne i bardzo zdrowe. Świetna przekąska, a jednocześnie rewelacyjny domowy probiotyk, którego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Polecam wypróbować!

 

 

 

Składniki:

rzodkiewki

koperek

czosnek

chrzan

woda

sól gruboziarnista

 

*** Rzodkiewki dokładnie myjemy ***

*** Ząbki czosnku kroimy na połówki, chrzan na kawałki, a koperek dokładnie płuczemy ***

*** Umyte rzodkiewki wkładamy do słoików (u mnie słoiki o pojemności 0,7 litra) ***

*** Do każdego słoika wkładamy pół pęczka koperku, dwa ząbki czosnku oraz kawałek chrzanu ***

*** Przygotowujemy zalewę. Na litr wody potrzebujemy 1 czubatą łyżkę soli. Najlepiej sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dolać zimną wodę – tak aby razem było jej litr i dokładnie wymieszać ***

*** Tak przygotowaną solanką zalewamy słoiki, rzodkiewki powinny być całkowicie przykryte wodą ***

*** Słoiki zakręcamy i odkładamy do fermentacji na około 4-5 dni. W tym czasie rzodkiewki ukiszą się i bardzo zbledną ale za to będą naprawdę pyszne ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Kiszone rzodkiewki