Młoda kapusta w słoikach


Młoda kapusta w słoikach

Bardzo prosty przepis na rewelacyjną surówkę warzywną. Świetny pomysł na przechowanie chrupiących, młodych warzyw na dłużej. Taką sałatkę możemy podać jako dodatek do obiadu, do grilla albo na przykład do hot-dogów czy burgerów. Polecam!

 

 

Składniki:

2 młode kapusty

1 czerwona papryka

3 marchewki

4 ogórki gruntowe

2 czerwone cebule

pęczek koperku

  • Zalewa:

1 litr wody

1 i 1/4 szklanki cukru

4 łyżki soli

3/4 szklanki octu

ok 10 kulek pieprzu

ok 5 ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

 

 

 

*** Kapustę szatkujemy ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plastry ***

*** Cebulę kroimy w piórka ***

*** Paprykę kroimy w paseczki ***

*** Koperek drobno siekamy ***

*** Warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy ***

*** Składniki na zalewę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, cały czas delikatnie mieszamy ***

*** Surówkę zalewamy, mieszamy i zostawiamy na około 1 godzinę, by się przegryzła ***

*** Następnie przekładamy do słoików (do 3/4 wysokości) i pasteryzujemy ***

Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

KOMENTARZE