Rolada bezowa z kremem chałwowym i jagodami
Chrupiąca i delikatna beza wypełniona pysznym kremem i owocami, to jedno z najlepszych ciast na świecie.Dodatkowo jest dość proste i szybkie w wykonaniu, bezę pieczemy krótko, dzięki czemu jest ona chrupiąca z zewnątrz i elastyczna w środku, co sprawia, że bez problemu można ją zwinąć.
Składniki:
- Beza:
5 białek jaj
280g drobnego cukru do wypieków
2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
- Nadzienie:
250g śmietanki kremówki 30 lub 36%
250g serka mascarpone
100g chałwy waniliowej
pół szklanki jagód lub borówek (świeżych lub mrożonych)
- Do dekoracji:
kilka jagód lub borówek
garść orzeszków ziemnych
listki mięty
*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***
*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować lekki odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***
*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***
*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***
*** W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone. Całość miksujemy razem do momentu, aż krem zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** 3/4 kremu wykładamy na blacie bezowym i rozsmarowujemy ***
*** Na bezie wykładamy jagody, świeże lub mrożone (jeśli używamy mrożonych, nie rozmrażamy ich) ***
*** Bezę z kremem rolujemy ***
*** Roladę z wierzchu smarujemy pozostałym kremem i przyozdabiamy borówkami, orzeszkami i miętą ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę przed podaniem. Rolada bezowa najlepiej smakuje w dzień przygotowania, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***
*** SMACZNEGO ***