Ciasto Dakłas
Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta. Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach!
Składniki:
- Biszkopt:
3 jajka
50g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g kakao
100g cukru
- Beza:
4 białka
szczypta soli
200g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50g posiekanych orzechów włoskich
- Krem dakłas:
250g serka mascarpone
500ml śmietanki kremówki
150g kajmaku z puszki (masy krówkowej)
100g posiekanych orzechów włoskich
100g posiekanych daktyli
*** Przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***
*** Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao ***
*** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 25 minut – do suchego patyczka ***
*** Przygotowujemy bezę.Orzechy drobno siekamy ***
*** Białka ubijamy na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze krótko miksujemy ***
*** Na koniec dokładamy posiekane orzechy i całość mieszamy łyżką***
*** Masę bezową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – tą w której wcześniej piekliśmy biszkopt ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100’C i pieczemy jeszcze 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy bezę przy uchylonych drzwiczkach ***
*** Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle siekamy ***
*** W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i śmietankę. Wszystko ubijamy na gęsty krem ***
*** Dodajemy kajmak i dalej mieszamy do połączenia się składników ***
*** Dodajemy pokrojone orzechy i daktyle, mieszamy ***
*** Krem wykładamy na wystudzonym biszkopcie ***
*** Krem przykrywamy bezą ***
*** Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ