Śmietanowiec z mrożonymi owocami
Kruche i delikatne ciasto, z pyszną, rozpływającą się w ustach warstwą śmietankową i owocami. Palce lizać!
Składniki:
*na blaszkę o wymiarach 36 x 26cm
- Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200g zimnego masła (lub margaryny, ale z masłem ciasto jest smaczniejsze)
2 łyżki kwaśnej śmietany
- Masa śmietanowa:
3 kwaśne śmietany 18% – po 360g
2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g
4 białka
3/4 szklanki cukru
mrożone owoce np. maliny, borówki, jagody itp.
*** Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier – wszystko razem mieszamy. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz starte na tarce zimne masło (lub margarynę) ***
*** Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na dwie części, większą 2/3 i mniejszą 1/3. Z mniejszej części ciasta formujemy wąski rulon, zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalce. Większą część ciasta rozkładamy na blaszce (o wymiarach 36 x 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem ***
*** Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Przygotowujemy masę śmietanową. Białka jaj ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż powstanie gęsta piana ***
*** Do piany z białek wsypujemy budynie (w proszku) i dodajemy śmietany. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód ***
*** Na warstwie śmietanowej układamy mrożone owoce, u mnie jagody (w sezonie można użyć świeżych owoców) ***
*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***
*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180′C przez około 45 minut – do ładnego zrumienienia ***
*** Kroimy po wystudzeniu. Ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ