Śmietanowiec z mrożonymi owocami


Śmietanowiec z mrożonymi owocami

Kruche i delikatne ciasto, z pyszną, rozpływającą się w ustach warstwą śmietankową i owocami. Palce lizać!

 

 

Składniki:

*na blaszkę o wymiarach 36 x 26cm

  • Ciasto:

3 szklanki mąki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 żółtka

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

200g zimnego masła (lub margaryny, ale z masłem ciasto jest smaczniejsze)

2 łyżki kwaśnej śmietany

  • Masa śmietanowa:

3 kwaśne śmietany 18% – po 360g

2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g

4 białka

3/4 szklanki cukru

mrożone owoce np. maliny, borówki, jagody itp.

 

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier – wszystko razem mieszamy. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz starte na tarce zimne masło (lub margarynę) ***

*** Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na dwie części, większą 2/3 i mniejszą 1/3. Z mniejszej części ciasta formujemy wąski rulon, zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalce. Większą część ciasta rozkładamy na blaszce (o wymiarach 36 x 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem  ***

*** Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Przygotowujemy masę śmietanową. Białka jaj ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż powstanie gęsta piana ***

*** Do piany z białek wsypujemy budynie (w proszku) i dodajemy śmietany. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód ***

*** Na warstwie śmietanowej układamy mrożone owoce, u mnie jagody (w sezonie można użyć świeżych owoców) ***

*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180′C przez około 45 minut – do ładnego zrumienienia ***

*** Kroimy po wystudzeniu. Ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE