Zupa kalafiorowa z klopsikami
Treściwa i pożywna zupka warzywna z pysznymi mięsnymi kuleczkami. Rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze dni. Palce lizać!
Składniki:
1,5 – 2 litra wody lub bulionu warzywnego
1 kalafior
2 ziemniaki
1 marchew
1 korzeń pietruszki
ok 20 dkg fasolki szparagowej
sól i pieprz, ziele angielskie
100 ml słodkiej śmietanki 30 %
pół pęczka koperku
- Klopsiki:
ok 350g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***
*** Kalafior dzielimy na różyczki ***
*** Ziemniaki, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy po dwie kulki ziela angielskiego oraz pieprzu i zagotowujemy ***
*** Do gotującej się zupy wrzucamy klopsiki, a następnie kalafior i pokrojoną na kawałki fasolkę ***
*** Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę pod przykryciem przez około 20 minut ***
*** Po tym czasie do śmietanki dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy całość do gotującej się zupy ***
*** Dodajemy posiekany koperek, mieszamy ***
*** Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ