Zupa kalafiorowa z klopsikami


Zupa kalafiorowa z klopsikami

Treściwa i pożywna zupka warzywna z pysznymi mięsnymi kuleczkami. Rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze dni. Palce lizać!

 

 

Składniki:

1,5 – 2 litra wody lub bulionu warzywnego

1 kalafior

2 ziemniaki

1 marchew

1 korzeń pietruszki

ok 20 dkg fasolki szparagowej

sól i pieprz, ziele angielskie

100 ml słodkiej śmietanki 30 %

pół pęczka koperku

  • Klopsiki:

ok 350g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego

1 jajko

1/3 szklanki bułki tartej

sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików

 

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***

*** Kalafior dzielimy na różyczki ***

*** Ziemniaki, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy po dwie kulki ziela angielskiego oraz pieprzu i zagotowujemy ***

*** Do gotującej się zupy wrzucamy klopsiki, a następnie kalafior i pokrojoną na kawałki fasolkę ***

*** Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę pod przykryciem przez około 20 minut ***

*** Po tym czasie do śmietanki dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy całość do gotującej się zupy ***

*** Dodajemy posiekany koperek, mieszamy ***

*** Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE