Puszyste placuszki na maślance


Puszyste placuszki na maślance

Są szybkie w przygotowaniu, delikatne, puszyste i bardzo smaczne. Możemy je podać na podwieczorek lub na drugie śniadanie. Zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym!

 

 

Składniki:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

250ml maślanki (1 szklanka)

2 jajka

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki cukru

250g mąki pszennej (1,5 szklanki)

1 łyżka oleju

  • Dodatkowo:

1 jabłko

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę i sodę, mieszamy. Dodajemy maślankę, jajka, olej i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę ***

*** Do ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy łyżką  ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, powinno go być na około 1 cm wysokości. Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany, zmniejszamy płomień i na patelni układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placek ***

*** Placuszki smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony) ***

*** Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE