Puszyste placuszki na maślance
Są szybkie w przygotowaniu, delikatne, puszyste i bardzo smaczne. Możemy je podać na podwieczorek lub na drugie śniadanie. Zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym!
Składniki:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
250ml maślanki (1 szklanka)
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
250g mąki pszennej (1,5 szklanki)
1 łyżka oleju
- Dodatkowo:
1 jabłko
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Do miski wsypujemy mąkę i sodę, mieszamy. Dodajemy maślankę, jajka, olej i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę ***
*** Do ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy łyżką ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, powinno go być na około 1 cm wysokości. Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany, zmniejszamy płomień i na patelni układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placek ***
*** Placuszki smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony) ***
*** Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ