Placuszki bananowce
Rumiane, chrupiąc z zewnątrz i mięciutkie w środku, po prostu pyszne, a do tego bardzo łatwe i szybciutkie w wykonaniu. Świetne na deser, podwieczorek lub przekąskę dla dzieciaków. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
250g gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru waniliowego
- Dodatkowo:
2-3 dojrzałe banany
olej do smażenia
miód do polania placuszków lub cukier puder do posypania
*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski ***
*** Całość mieszamy razem do momentu uzyskania jednolitej masy ***
*** Banany kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy około 1/3 szklanki oleju. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po około dwie łyżki ciasta na każdy placuszek, zmniejszamy ogień, aby ciasto nam się nie przypaliło i ładnie upiekło w środku. Zostawiamy odstępy gdyż placki urosną podczas smażenia ***
*** Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor ***
*** Po zdjęciu z patelni placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** Podajemy polane miodem lub posypane cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ