Czekoladowe doniczki z pysznym musem – super deser bez pieczenia!
Kwiatki na Dzień Matki 😉 Urocze doniczki z czekolady wypełnione delikatnym musem truskawkowym i oreo oraz miękkim biszkoptem. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne oraz efektowne deserki, które z pewnością zrobią wrażenie na gościach i domownikach.
Składniki:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady deserowej
250ml śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
300g truskawek – świeżych lub mrożonych
1/3 szklanki wody
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru pudru
12 sztuk ciasteczek oreo
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
6-7 kubeczków jednorazowych papierowych lub plastikowych
- Poncz:
pół szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
- Dodatkowo:
świeże owoce
świeże listki mięty
*** Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do szklanej lub metalowej miski i roztapiam w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna: do garnka wlewamy około szklankę wody, zagotowujemy. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miseczkę z czekoladą, delikatnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści ***
*** Roztopioną czekoladą smarujemy boki i spód kubeczków, cienką warstwą ale tak aby były całkowicie pokryte i nie było prześwitów. Kubeczki wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie nakładamy drugą cienką warstwę czekolady ***
*** Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby czekolada mocno stwardniała. Po tym czasie kubeczki nacinamy u góry nożykiem w kilku miejscach i delikatnie po kawałku odrywamy papier lub plastik od czekolady ***
*** W międzyczasie gdy czekolada zastyga w lodówce, możemy zacząć przygotowywać mus truskawkowy. Truskawki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i zagotowujemy, gdy owoce zmiękną blendujemy całość, aż uzyskamy jenolitą konsystencję ***
*** Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i ponownie całość blendujemy. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptów. Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia ***
*** Po tym czasie ubijamy śmietankę wraz serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na sztywno ***
*** Ubitą śmietankę dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy zimny mus truskawkowy ***
*** Dokładnie mieszamy ***
*** Na dnie każdej czekoladowej doniczki wykładamy 1-2 łyżki musu truskawkowo (do połowy doniczki) ***
*** Na musie układamy biszkopty ***
*** Biszkopty nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem ***
*** Ciasteczka Oreo mielimy w malakserze lub blenderze (w całości, razem z kremem). Możemy również włożyć je d woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem ***
*** Do pozostałego kremu śmietankowego dodajemy połowę zmielonych ciasteczek, mieszamy ***
*** Krem wykładamy do doniczek, przykrywamy biszkoptami i nasączamy ponczem ***
*** Na wierzchu posypujemy pozostałymi zmielonymi ciasteczkami ***
*** Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem czekoladowe doniczki dekorujemy świeżymi owocami oraz listkami mięty ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ