Rolada bezowa z musem owocowym


Rolada bezowa z musem owocowym

Wbrew pozorom to ciasto nie jest wcale trudne w wykonaniu, ani bardzo pracochłonne. A smakiem pobija każdy deser. Świetne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowatego musu owocowego. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Beza:

6 białek jaj

340g cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%

250g serka mascarpone

  • Mus owocowy:

1 szklanka Świeżych lub mrożonych owoców, u mnie mrożone jagody, truskawki, maliny, borówki, wiśnie

3 łyżki cukru

3 łyżki wody

1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych…

mięta do przyozdobienia ciasta

 

 

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

*** Przygotowujemy mus owocowy. Świeże lub mrożone owoce przekładamy do garnuszka ***

*** Dodajemy cukier i wodę. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż owoce puszczą sok i zmiękną ***

*** Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy i całość blendujemy na gładką masę. Odkładamy do wystudzenia ***

*** Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno  ***

*** Około 3/4 kremu wykładamy równomiernie na bezę ***

*** Na kremie śmietankowym rozsmarowujemy 3/4 musu owocowego ***

*** Roladę zwijamy od krótszego boku ***

*** Pozostały krem i mus mieszamy razem ***

*** Tak powstały krem owocowy rozsmarowujemy na wierzchu rolady ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE