Ciasto Wisienka
Nieziemsko pyszne ciacho! Efektowne ale wcale nie trudne w wykonaniu. Kilkuwarstwowe, aksamitne i mega kremowe ciasto, którego słodycz została delikatnie przełamana frużeliną wiśniową. Niebo w ustach!
Składniki:
- Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
- Krem:
500g serka mascarpone
500ml śmietanki kremówki 30-36%
5 łyżek cukru pudru
- Frużelina wiśniowa:
ok 400g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
2 łyżki cukru
1/3 szklanki wody
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
- Dodatkowo:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów – 200g
1 szklanka likieru kawowego
2 łyżki gorzkiego kakao
*** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści ***
*** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając ***
*** Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem ***
*** Całość delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką (nie mikserem!). Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą ***
*** Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×21 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto odkładamy do wystudzenia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy frużelinę. Wiśnie (u mnie mrożone) przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy ***
*** Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z około 1/4 szklanki wody, mieszamy i zagotowujemy. Frużelina powinna mocno zgęstnieć. odkładamy do przestudzenia ***
*** Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat umieszczamy ponownie w blaszce i wykładamy na niego przestudzoną frużelinę. Kilka wisienek możemy odłożyć do przyozdobienia ciasta z wierzchu ***
*** Przygotowujemy krem. śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera i wszystko razem miksujemy, do momentu uzyskania gładkiego kremu ***
*** Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą część kremu rozsmarowujemy na frużelinie ***
*** Na kremie rozkładamy namoczone w likierze kawowym biszkopty ***
*** Na biszkoptach rozsmarowujemy drugą część kremu ***
*** Nakładamy drugi biszkopt. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem. Całość oprószamy gorzkim kakao ***
*** Ciasto wkładamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Kocham ten przepis ^^