Karkówka w plastrach po zbójnicku
Kruche i aromatyczne mięso wieprzowe duszone w bardzo wyrazistym sosie. Wyśmienity obiad, któremu ciężko się oprzeć. Tak przyrządzoną karkówkę możemy podać z ziemniaczkami, kluskami albo kaszą oraz surówką, najlepiej z kiszonej kapusty.
Składniki:
ok 1 kg karkówki
2-3 cebule
ok 30 dkg pieczarek
1 łyżka masła
0,5 szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego)
0,5 szklanki bulionu lub wody
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu (zamiennie można użyć cukru)
ok 2 łyżki mąki
1 łyżka posiekanej pietruszki
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra mielona, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia
*** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry ***
*** Każdy kawałek mięsa nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do szerokiego garnka lub na dużą patelnie ***
*** Do tłuszczu na którym smażyło się mięso dodajemy masło i podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulą ***
*** Podsmażone pieczarki z cebulą układamy na mięsie, całość zalewamy winem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy ***
*** Gotujemy przez chwilę. Dodajemy bulion lub wodę oraz sos sojowy. Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i całość dusimy pod przykryciem przez około 45 minut – do miękkości mięsa ***
*** Po tym czasie mięso wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz miód, mieszamy. Na koniec sos zaciągamy mąką zmieszaną z niewielką ilością wody, zagotowujemy ***
*** Na koniec sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Dokładamy ponownie mięso, delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ