Walentynkowy serniczek na zimno
Delikatne, kremowe i przepyszne ciasto na chrupiącym czekoladowym spodzie. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymagające pieczenia. Idealnie sprawdzi się na nadchodzący dzień zakochanych. Polecam!
Składniki:
- Spód:
ok 150 gram płatków kukurydzianych
300 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli)
- Masa serowa:
1 kg mielonego sera (może być z wiaderka)
250 ml śmietanki 30%
Ok 100 ml mleka
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
- Wierzch ciasta:
1 bezbarwna galaretka
1 galaretka truskawkowa
0,5 kg mrożonych (lub świeżych) malin lub truskawek
2 łyżki cukru
*** Płatki miksujemy w robocie na mniejsze kawałki ***
*** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***
*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) ***
*** Przygotowujemy masę owocową. Do garnka przekładamy mrożone owoce, zasypujemy cukrem, wlewamy ok 3/4 szklanki wody i zagotowujemy. Gdy owoce się rozmrożą blendujemy całość. Zagotowujemy ponownie. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy ***
*** Połowę masy owocowej przelewamy na małą, płaską blaszkę posmarowaną cienką warstwą oleju lub wyłożoną folią spożywczą. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała (później powycinamy z niej serduszka). Pozostałą galaretkę z owocami odkładamy do wystudzenia ( galaretka nie ma stężeć tylko całkowicie wystygnąć) ***
*** Przygotowujemy masę serową. Mleko przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszając rozpuszczamy ***
*** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ser i krótko miksujemy ***
*** Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny z mlekiem dodajemy 1-2 łyżki masy serowej i mieszamy łyżką lub rózga. Dodajemy kolejne 2-3 łyżki masy serowej i znowu mieszamy. Powtarzamy jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, mieszamy, a następnie przekładamy całość do pozostałego sera i mieszamy na jednolitą masę ***
*** Masę serową dzielimy na dwie nierówne części 2/3 i 1/3. Do większej części dodajemy pozostałą masę owocową ***
*** Dokładnie mieszamy i wykładamy na spód z płatków i czekolady ***
*** Na górę delikatnie wykładamy pozostałą masę serową. Wkładamy do lodówki ***
*** Gdy galaretka owocowa stężeje, wyjmujemy ją z blaszki i za pomocą foremki do ciastek wycinamy z niej serduszka ***
*** Na masie serowej układamy wycięte serduszka ***
*** Bezbarwną galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu (dla lepszego stężenia można dać o pół szklanki mniej wody). Studzimy i odkładamy do momentu, aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretka bardzo delikatnie zalewamy wierzch ciasta, najlepiej galaretkę wylewać po łyżce ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aby wszystkie warstwy dobrze stężały ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Dobry wieczór :). Dzisiaj robiłam – wyszedl pyszny. Leciutki, rozpływa się w ustach. Mam tylko wątpliwość, czy ilość mleka jest prawidłowa -50 ml to bardzo mało, użyłam 150 ml do rozpuszczenia zelatyny. Do świeżych owoców dodałam wody i wydaje mi się, że może jednak mogłam dodać mniej niż w przepisie, bo serduszka wyszły bledsze. Pozdrawiam:)!
Tak, ma Pani racje, ilość mleka trzeba powiększyć, ja nalałam mniej więcej, na oko, zmieniłam to już w przepisie. Ilość wody do galaretki także można nieznaczne zmniejszyć, jednak nie za bardzo, żeby galaretka nie była zbyt „twarda”