Kurczak w sosie myśliwskim
Kruche i soczyste mięso drobiowe duszone w rewelacyjnym, pełnym smaków i aromatów sosie. Możemy tutaj użyć takich części kurczaka, jakie najbardziej lubimy, u mnie są to nogi i pierś. To danie wprost rozpływa się w ustach!
Składniki:
3-4 kawałki kurczaka (u mnie 4 nogi i 1 filet)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżka suszonej żurawiny
garść suszonych grzybów
1-2 ogórki kiszone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu winnego
100 ml bulionu lub wody
1-2 łyżki mąki do zaciągnięcia sosu
2 kulki ziela angielskiego
liść laurowy
sól, pieprz
olej do smażenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Przyprawy do mięsa:
2 łyżeczki soli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka majeranku
*** Mięso myjemy, osuszamy i przekładamy do miski ***
*** Nacieramy przyprawami i odkładamy na co najmniej 1 godzinę do zamarynowania (najlepiej odłożyć na całą noc) ***
*** Po tym czasie mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano ***
*** Zrumienione mięso zdejmujemy z patelni i przekładamy do większego garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę (u mnie biała i czerwona) ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i żurawinę. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy ***
*** Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy ***
*** Wlewamy ocet winny, dodajemy koncentrat, mieszamy, zagotowujemy ***
*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Zagotowujemy ***
*** Tak powstałym sosem zalewamy podsmażone wcześniej mięso ***
*** Całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w półplasterki ogórki, mieszamy i dusimy jeszcze przez około 15 minut – do całkowitej miękkości mięsa ***
*** Następnie sos zaciągamy mąką (do kubeczka wsypujemy mąkę, zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i wlewamy do wrzącego sosu. Mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Na koniec danie posypujemy posiekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Właśnie skończyłem to dzieło;). Efekt rewelacyjny, wspaniały bukiet smaków. Z ryżem rewelacja. Pozwoliłem sobie użyć octu cytrynowego i paru kulek jałowca. Polecam gorąco.