Ciasto arbuz
Sezon na arbuzy w pełni, więc może skusicie się na to pyszne i efektowne ciasto, które wyglądem przypomina ten znany i lubiany owoc. Idealne do kawki w ciepłe, letnie popołudnie. Ciasto jest mega smaczne i orzeźwiające.
Do zrobienia ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku baby, wówczas uzyskamy bardziej intensywny kolor.
Użyłam tortownicy o średnicy 22 centymetry.
Składniki:
- Ciasto szpinakowe:
300g świeżego szpinaku baby lub szpinaku mrożonego
2 jajka
125g cukru (pół szklanki)
pół szklanki oleju
200g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem śmietankowy:
250g serka mascarpone
250ml schłodzonej śmietanki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
- Wierzch ciasta:
1 galaretka truskawkowa
350ml gorącej wody
garść rodzynek w czekoladzie
*** Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy go najpierw rozmrozić i dobrze odcisnąć. Następnie szpinak (świeży lub mrożony) blendujemy na „gładko” ***
*** Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ***
*** Cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem olej. Następnie dodajemy szpinak i jeszcze chwilę miksujemy, do połączenia się składników ***
*** Do ciasta przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką lub szpatułką (już nie miksujemy), do momentu, aż składniki się ze sobą połączą (nie za długo) ***
*** Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy – użyłam foremki o średnicy 22 centymetry ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka. Studzimy ***
*** Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i odkładamy do całkowitego ostudzenia ***
*** Gdy ciasto i galaretka wystygną, przygotowujemy krem. Śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder miksujemy razem do momentu uzyskania gęstego kremu ***
*** Krem śmietankowy wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość umieszczamy w lodówce na około 20-30 minut ***
*** Po tym czasie w krem wbijamy delikatnie rodzynki w czekoladzie i całość zalewamy galaretką. Najlepiej galaretkę wlewać wolno po łyżce, tak jak to widać na zdjęciu ***
*** Całość wkładamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę, lub do czasu stężenia galaretki ***
*** Ciasto należy przechowywać w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ