Odrywany chlebek ziołowy – świetny do grilla
Mięciutki w środku i chrupiący oraz pięknie rumiany z zewnątrz. Pyyyyszny! Idealnie pasuje jako dodatek do grilla, ale może też stanowić przekąskę do sałatek na przyjęciu. Chlebek możemy upiec sobie nawet kilka dni wcześnie, wystudzić, zamrozić, a tuż przed podaniem zawinąć (taki zamrożony) w folię aluminiową i położyć na kilka minut na rozgrzanym grillu lub wstawić do gorącego piekarnika. Będzie wówczas smakował jak świeżo upieczony 😉
Składniki:
25g świeżych drożdży
85 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
60 ml letniej wody
55 g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżka ziół prowansalskich
- Dodatkowo:
1 łyżka masła do wysmarowania blaszki
40g masła do nadzienia
3 ząbki czosnku
Po 1 łyżce: drobno posiekanej natki pietruszki, bazylii, szczypiorku i koperku
*** Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru i mieszamy. Całość odkładamy na kilka minut, aż zaczyn zacznie rosnąć ***
*** Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, przestudzone masło, wodę, sol, jajka oraz zioła i wyrabiamy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne ***
*** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość ***
*** Masło do nadzienia roztapiamy i dodajemy do niego przeciśnięty czosnek oraz zioła ***
** Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1 cm ***
*** Rozwałkowane ciasto tniemy na około 4 centymetrowe poprzeczne pasy ***
*** Paski ciasta smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem i ziołami ***
*** Pasy zwijamy w harmonijkę ***
*** Metalową foremkę lub żaroodporne naczynie smarujemy masłem ***
*** Zwinięte paski ciasta układamy jeden obok drugiego w foremce lub naczyniu. Całość przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do mocnego zrumienienia ***
*** Chlebek lekko studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ