Wiosenna surówka z młodej kapusty
Prosta, szybka i bardzo smaczna surówka do obiadu. Idealnie skomponuje się na przykład z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i mięskiem czy rybką. Pyszna i kolorowa bomba witaminowa!
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2-3 ogórki kiszone
pęczek rzodkiewek
1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)
opcjonalnie garść posiekanej ulubionej zieleniny typu pietruszka, szczypiorek, koperek, bazylia… (ja tym razem nie dałam bo miałam gości, którzy nie lubią zieleniny 😉
1-2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
*** Kapustę cienko szatkujemy, przekładamy do miski, delikatne solimy, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut ***
*** Ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Paprykę kroimy w drobną kostkę ***
*** Wszystkie składniki dodajemy do miski z kapustą (także posiekaną zieleninę, jeśli jej używamy) i dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy ***
*** Surówkę odkładamy na około 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły i ponownie mieszamy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ