Wiosenna surówka z młodej kapusty


Wiosenna surówka z młodej kapusty

Prosta, szybka i bardzo smaczna surówka do obiadu. Idealnie skomponuje się na przykład z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i mięskiem czy rybką. Pyszna i kolorowa bomba witaminowa!

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

2-3 ogórki kiszone

pęczek rzodkiewek

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

opcjonalnie garść posiekanej ulubionej zieleniny typu pietruszka, szczypiorek, koperek, bazylia… (ja tym razem nie dałam bo miałam gości, którzy nie lubią zieleniny 😉

1-2 łyżeczki cukru

sól, pieprz

 

 

 

 

*** Kapustę cienko szatkujemy, przekładamy do miski, delikatne solimy, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut ***

*** Ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Paprykę kroimy w drobną kostkę ***

*** Wszystkie składniki dodajemy do miski z kapustą (także posiekaną zieleninę, jeśli jej używamy) i dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy ***

*** Surówkę odkładamy na około 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły i ponownie mieszamy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE