Przepyszne ciasteczka brownie
Mega czekoladowe, kruche z wierzchu i wilgotne w środku ciasteczka. Szybkie i w miarę proste w przygotowaniu, a w smaku prawdziwa petarda. Warto wypróbować ten przepis!
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) – minimum 60% kakao
60g masła
2 jajka
150g cukru
50g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
*** Pół tabliczki czekolady (50g) kroimy w drobną kostkę i odkładamy na później ***
*** Masło przekładamy do małego garnuszka i podgrzewamy ***
*** Gdy zacznie się roztapiać dodajemy pozostałe półtorej (150g) czekolady połamanej na kawałki ***
*** Podgrzewamy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia ***
*** Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy z cukrem przez około 5 minut na puszystą masę ***
*** Dodajemy masę czekoladową i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Wsypujmy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy ***
*** Dodajemy pokrojoną wcześniej czekoladę i ponownie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do małej miseczki, przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na 10 minut ***
*** Nabieramy po łyżce zimnej masy i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w odstępach gdyż ciasto trochę „rozleje się” podczas pieczenia. Z podanych składników wychodzą dwie blachy ciastek ***
*** Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 10 minut z termoobiegiem – możemy upiec obie blachy ciastek na raz ***
*** Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są bardzo miękkie, więc odkładamy je do wystudzenia, wówczas zastygają i delikatnie twardnieją z wierzchu ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Jajka całe czy same białka?
Całe jajka.