Schab na dziko czyli marynowane kotlety schabowe
Kruche i soczyste mięsko, które nie ma sobie równych. Panierowane kotleciki na dziko, podane z ziemniaczkami i surówką, to świetny pomysł na pyszny obiadek. Polecam!
Składniki:
3-4 kotlety schabowe
1 jajko
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
po szczypcie ostrej papryki i pieprzu mielonego
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
*** Kotlety schabowe rozbijamy i nacieramy delikatnie solą i pieprzem ***
*** Do miski wbijamy jajko, dokładamy jogurt, majonez, mąkę oraz przyprawy ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę ***
*** Kotlety schabowe wkładamy do powstałej marynaty i mieszamy tak aby całe się nią okleiły. Miskę z mięsem przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 12 godzin ***
*** Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***
*** Kotlety w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ