Schab na dziko czyli marynowane kotlety schabowe


Schab na dziko czyli marynowane kotlety schabowe

Kruche i soczyste mięsko, które nie ma sobie równych. Panierowane kotleciki na dziko, podane z ziemniaczkami i surówką, to świetny pomysł na pyszny obiadek. Polecam!

 

 

Składniki:

3-4 kotlety schabowe

1 jajko

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

po szczypcie ostrej papryki i pieprzu mielonego

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

 

*** Kotlety schabowe rozbijamy i nacieramy delikatnie solą i pieprzem ***

*** Do miski wbijamy jajko, dokładamy jogurt, majonez, mąkę oraz przyprawy ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę ***

*** Kotlety schabowe wkładamy do powstałej marynaty i mieszamy tak aby całe się nią okleiły. Miskę z mięsem przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 12 godzin ***

*** Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***

*** Kotlety w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE