Bagietki czosnkowo-ziołowe
Cieplutkie, chrupiące oraz pachnące czosnkiem i ziołami domowe bułeczki. Świetne zarówno na śniadanie, jak i na kolację oraz jako imprezowy dodatek do sałatek. Polecam serdecznie!
Składniki:
- Ciasto:
1kg mąki pszennej
500ml ciepłej wody (nie gorącej!)
50g świeżych drożdży
2 jajka
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
8 łyżek oleju
- Masło ziołowe:
50g masła
3-4 ząbki czosnku
pęczek świeżych ziół: pietruszka, bazylia, rozmaryn, szczypiorek itp. (wybieramy takie zioła jakie lubimy lub jakie akurat mamy w domu)
- Dodatkowo:
1 jajko + 2 łyżki mleka
*** Do miski wlewamy wodę, wkruszamy drożdże i mieszamy ***
*** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajka, resztę wody oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Wyrośnięte ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na 8 równych części ***
*** Z ciasta formujemy podłużne bagietki, które następnie układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Bagietki przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe: do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Po wyrośnięciu bagietki smarujemy jajkiem rozmieszanym z dwiema łyżkami mleka ***
*** Następnie w bagietkach robimy poprzeczne nacięcia ***
*** W nacięcia nakładamy masło ziołowe ***
*** Bagietki pieczemy w temperaturze 200’C przez około 15- 20 minut – do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
W przepisie jest podane 50ml wody. A do ciasta dano 250 ml, gdzie pozostała część?