Bagietki czosnkowo-ziołowe


Bagietki czosnkowo-ziołowe

Cieplutkie, chrupiące oraz pachnące czosnkiem i ziołami domowe bułeczki. Świetne zarówno na śniadanie, jak i na kolację oraz jako imprezowy dodatek do sałatek. Polecam serdecznie!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

1kg mąki pszennej

500ml ciepłej wody (nie gorącej!)

50g świeżych drożdży

2 jajka

2 łyżeczki cukru

3 łyżeczki soli

8 łyżek oleju

  • Masło ziołowe:

50g masła

3-4 ząbki czosnku

pęczek świeżych ziół: pietruszka, bazylia, rozmaryn, szczypiorek itp. (wybieramy takie zioła jakie lubimy lub jakie akurat mamy w domu)

  • Dodatkowo:

1 jajko + 2 łyżki mleka

 

 

*** Do miski wlewamy  wodę, wkruszamy drożdże i mieszamy ***

*** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajka, resztę wody oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na 8 równych części ***

*** Z ciasta formujemy podłużne bagietki, które następnie układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Bagietki przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe: do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Po wyrośnięciu bagietki smarujemy jajkiem rozmieszanym z dwiema łyżkami mleka ***

*** Następnie w bagietkach robimy poprzeczne nacięcia ***

*** W nacięcia nakładamy masło ziołowe ***

*** Bagietki pieczemy w temperaturze 200’C przez około 15- 20 minut – do zrumienienia  ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Bagietki czosnkowo-ziołowe