Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką


Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem pysznie wilgotne i niesamowicie delikatne ciasto na jogurcie z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.

  • CIASTO:

1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

3  jajka

150ml oleju

  • KRUSZONKA:

100g mąki

5 łyżek cukru

60 g masła

  • DODATKOWO:

śliwki węgierki

 

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą  masę (nie dłużej!) ***

*** Dno foremki (moja ma wymiary 30×20 cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy pokrojone w ósemki śliwki  ***

*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 45 minut – do suchego patyczka ***

*** Ciasto kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

16 komentarzy do “Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Witam, tak może być jogurt typu greckiego. Z jabłkami nie robiłam, ale myślę, że powinno być ok. Ważne żeby nie przesadzić z ilością owoców, bo ciasto może nie wyrosnąć pod ich ciężarem.

  • pawel ciastolubny

    Hmmm
    Ciasto robilem 2 razy, pierwszy raz wyszedl zakalec kompletny… ale nie dalem za wygrana i zrobilem z minimalna modyfikacja typu bez papieru do pieczenia na dnie i … wyszedl zakalac.
    pierwszy raz mialem zimne skaldniki 2 razem cieple, oba zkalce identyczne.
    Ciasto uroslo podczas pieczenia, wygladalo pachinalo ladnie, nawet surowe az miske wylizywac.
    Co z tego,po wyjeciu (pierwszym razem tuz po upieczeniu) drugim razem chwile potrzymalem w otartym pieranikiem przed wyjeciem i…oba opadly.
    Pieczone na termoobiegu 180 stopni, dwa termometry z wewnetrzne czli temp byla ok.
    Nie wiem czy cos robie zle czy jakas porporcja w przpisie jest niezachowana.
    Czy komus oprucz autorowi przepisu wyszlo?
    Jakies porady?
    Generalnie wsztyko wedlug przepisy, jak bym robil zdiecia to by byly jak blizniaki a jednak na koniec kapec, plaski kapec.. 🙁

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Ciasto jogurtowe jest dość wymagające, dlatego ważne aby postępować ściśle z przepisem. Ciasta nie należy mieszać zbyt długo, tylko do połączenia się składników (najlepiej łyżką lub na najniższych obrotach miksera) i tylko przez chwilę. Po wstawieniu ciasta do piekarnika nie otwieramy drzwiczek przez pierwsze 40 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Nie mam pojęcia dlaczego Ci wyszedł zakalec. Postępując zgodnie z przepisem ciasto powinno się udać.