Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem pysznie wilgotne i niesamowicie delikatne ciasto na jogurcie z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.
- CIASTO:
1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3 jajka
150ml oleju
- KRUSZONKA:
100g mąki
5 łyżek cukru
60 g masła
- DODATKOWO:
śliwki węgierki
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***
*** Dno foremki (moja ma wymiary 30×20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy pokrojone w ósemki śliwki ***
*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 45 minut – do suchego patyczka ***
*** Ciasto kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Jak ja uwielbiam takie ciasta. Wyszło pyszne. Wilgotne i mięciutkie. Wyrosło pięknie. Rewelacja. Właśnie na takie miałam ochotę.
Pyszne dodała bym zdjęcie ale nie umiem
Ciasto wyszło super jest bardzo smaczne ,spróbuję zrobić jeszcze z innymi owocami ,pozdrawiam autorkę ,dzięki za przepis
Niestety zakalec i bardzo czuć mąkę reszta smaczna ale ciasto poszło do kosza niestety
Pyszne ciasto,wyszło idealnie, dziękuję za przepis
Ciasto dobre pod warunkiem, że się doda mniejsza ilość mąki
Mnie niestety też nie wyszło
Zakalec
do tej pory wszystko co piekłam z Pani przepisów wychodziło idealnie
Pyszne ciasto!!! Zrobiła z pierwszego razu
Witam, czy nada się jogurt typu greckiego? I czy można to ciasto zrobić z jabłkami?
Witam, tak może być jogurt typu greckiego. Z jabłkami nie robiłam, ale myślę, że powinno być ok. Ważne żeby nie przesadzić z ilością owoców, bo ciasto może nie wyrosnąć pod ich ciężarem.
Zrobiłam wczoraj w małej tortownicy. Wyszło idealne, wilgotne i mięciutkie.
przpraszam- do wczesniejszego posta , pieczone 55- 58 min tak jak wspomnialem 180 z termo
Hmmm
Ciasto robilem 2 razy, pierwszy raz wyszedl zakalec kompletny… ale nie dalem za wygrana i zrobilem z minimalna modyfikacja typu bez papieru do pieczenia na dnie i … wyszedl zakalac.
pierwszy raz mialem zimne skaldniki 2 razem cieple, oba zkalce identyczne.
Ciasto uroslo podczas pieczenia, wygladalo pachinalo ladnie, nawet surowe az miske wylizywac.
Co z tego,po wyjeciu (pierwszym razem tuz po upieczeniu) drugim razem chwile potrzymalem w otartym pieranikiem przed wyjeciem i…oba opadly.
Pieczone na termoobiegu 180 stopni, dwa termometry z wewnetrzne czli temp byla ok.
Nie wiem czy cos robie zle czy jakas porporcja w przpisie jest niezachowana.
Czy komus oprucz autorowi przepisu wyszlo?
Jakies porady?
Generalnie wsztyko wedlug przepisy, jak bym robil zdiecia to by byly jak blizniaki a jednak na koniec kapec, plaski kapec.. 🙁
Ciasto jogurtowe jest dość wymagające, dlatego ważne aby postępować ściśle z przepisem. Ciasta nie należy mieszać zbyt długo, tylko do połączenia się składników (najlepiej łyżką lub na najniższych obrotach miksera) i tylko przez chwilę. Po wstawieniu ciasta do piekarnika nie otwieramy drzwiczek przez pierwsze 40 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Nie mam pojęcia dlaczego Ci wyszedł zakalec. Postępując zgodnie z przepisem ciasto powinno się udać.
Jaki polecasz jogurt do tego ciasta? Chodzi mi konkretnie o markę. Jogurtowe mi nie wychodzą…
Ja używam jogurtu gęstego Bakoma i taki polecam.