Kotlety schabowe po amerykańsku
Soczyste i kruche w środku oraz pysznie chrupiące na zewnątrz, takie właśnie są kotlety w wersji amerykańskiej. Ciekawy pomysł na schabowe inne niż zwykle. Dodatek majonezu i ketchupu do ciasta nadaje mięsu kruchości, a mieszanka przypraw aromatu i niepowtarzalnego smaku. Polecam spróbować.
Składniki:
4 kotlety schabowe
2 jajka
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
pół łyżeczki oregano
po szczypcie ostrej papryki i pieprzu mielonego
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
*** Kotlety schabowe rozbijamy i nacieramy delikatnie solą i pieprzem ***
*** Do miski wbijamy jajka, dokładamy ketchup, majonez, mąkę oraz przyprawy ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę ***
*** Kotlety schabowe wkładamy do powstałej marynaty i mieszamy tak aby całe się nią okleiły. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***
*** Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***
*** Kotlety w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Mięso do smażenia powinno mieć temperaturę otoczenia,a jeżeli będzie z lodówki to się nie usmaży tylko zaparuje ,obgotuje, udusi